Svijet     | 23.05.2021. 14:44 |

Izrael ponovo otvorio granice za strane turiste

FENA Internet

JERUSALEM, 23. maja (FENA) – Izrael je u nedjelju ponovo otvorio svoje granice za strane turiste nakon opadanja broja zaraženih od COVID-19, ali je saopćio da će trebati vremena da posjetioci počnu dolaziti i da se oživi turistička industrija.

U okviru ublažavanja ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja COVID-19, vlada je počela na realizaciji planova dopuštanja ulaska manjim turističkim grupama iz zemalja koje koriste vakcine koje je Izrael odobrio.

Strane aviokompanije također nastavljaju s letovima koji su bili prekinuti nakon što su naoružani Palestinci izvodili raketne napade na Izrael u ovom mjesecu. Primirje je sada prekinulo sukobe, pomažući vladi da na današnjem sastanku odredi ciljni datum za pokretanje tog plana.

Registracije za plan  ministarstva turizma otvorene su, međutim, tek prošle sedmice, tako da će početni broj turista biti limitiran.

- Malo je vjerovatno da će prve grupe početi pristizati prije početka juna – izjavila je glasnogovornica ministarstva turizma.

Turistička posjeta u Izraelu u 2019. godini dostigla je rekordnih 4,55 miliona gostiju, doprinoseći izraelskoj ekonomiji s prihodom od 23 milijarde šekela (7,1 milijardi dolara), uglavnom preko malih i srednjih preduzeća.

U okviru pilot programa koji će se nastaviti do 15. juna, Izrael je dao zeleno svijetlo za posjete do 20 grupa između pet i 30 turista iz zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija i Njemačka.

Još 20 grupa je izabrano da bude „na čekanju“ ukoliko bilo koji od prvih 20 turoperatera ne ispuni izraelske uslove.

Ministrica turizma Orit Farkash-Hacohen izjavila je da njeno ministarstvo radi na omogućavanju ulaska što većem broju turista „kako bi rehabilitiralo turističku industriju i vratilo  na posao stotine hiljada ljudi“, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu