Magazin     | 24.05.2021. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. svibnja (FENA) - 

- 1543. Umro Nikola Kopernik, poljski astronom i matematičar. Tvorac je heliocentričnog sustava i osnivač moderne astronomije, autor djela "Kruženje nebeskih tijela". Svojim znanstevnim djelom stvorio je osnov za velika otkrića.

- 1844. Pronalazač telegrafa Samuel Morse poslao prvu telegrafsku poruku na udaljenost od 65 kilometara, iz Vashingtona u Baltimore.

- 1905. Rođen Mihail Šolohov, ruski književnik. Najbolje mu je djelo roman "Tihi Don" s temom rata i mira u sredini donskih kozaka u vrijeme Prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Godine 1965. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1933. Rođen Aleksandar Hristovski, makedonski pjesnik i prevoditelj. Njegova poznata djela su 'Konji na mesečini', 'Korija' i 'Kojče od Konjari'.

- 1940. Rođen Joseph Brodsky rusko-američki pjesniki i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine. Važnija njegova djela su 'Dio govora', 'Vodeni žig', 'Božićne pjesme'.

- 1941. Rođen američki pjevač i skladatelj Bob Dylan, jedan od najpopularnijih glazbenika 20. stoljeća. Demonstrirao je glazbenu univerzalnost, svirajući usnu harmoniku, gitaru, klavir.

- 1956. U Švicarskoj održana prva Eurovizija na kojoj su sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska. Broj zemalja sudionica od tada neprekidno raste, a natjecanje je vremenom dobilo natjecatelje i s drugih kontinenata, poput Izraela, Maroka i Australije.

- 1999. Počelo obilježavanje Europskog dana parkova inicirano od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na 'postanak' prvih europskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909. godine.

- 2001. Dvadeset troje ljudi poginulo i više od 300 ozlijeđeno prilikom urušavanja svadbene sale u Jerusalemu.

- 2015. Matematičar i nobelovac John Nash i njegova supruga Alicia, po čijim životima je snimljen legendarni film "Blistavi um", poginuli su u prometnoj nesreći u New Jerseyu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo