Regija     | 24.05.2021. 12:04 |

Tegeltija i Krivokapić: Ekonomija prioritet u budućoj saradnji

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem o unapređenju ekonomskih odnosa, putu ka Evropskoj uniji i pandemiji koronavirusa.

Današnji susret prvi je susret novoformirane Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH, a,  nakon sastanka je ocijenjeno da je potrebno da dvije zemlje sarađuju, što je preduvjet  da svima bude bolje.

Sugovornici su saglasni da je prioritet između dvije zemlje unapređenje infrastrukture i na tom fonu izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, a kao drugi prioritet istaknuto je olakšavanje i ubrzanje prelaska državnih granica.

Krivokapić i Tegeltija kažu da će se pokušati uskoro riješiti i pitanje graničnog prijelaza na Zubcima na način da obje granične policije koriste bh. prijelaz i rade zajednički barem tokom turističke sezone kako bi se ubrzao prelazak granice.

- Najveći prioritet mora biti ekonomska saradnja. Moramo ove prostore učiniti drugačijim, boljim, kvalitetnijim za živo,t što se može samo jačanjem ekonomije i uklanjanjem prepreka. Crna Gora s BiH nema spornih pitanja i čim toga nema onda su vam sva vrata otvorena - kazao je Krivokapić.

Tegeltija se osvrnuo na vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje koja je tri godine bila oko 450 miliona KM, ali je tokom pandemije smanjena za 25 posto, a jedan od najvećih razloga zašto vanjskotrgovinska razmjena nije na većem nivou je upravo pitanje infrastrukture.

- Povezivanje Sarajeva i Podgorice vrlo je važno, a prva faza u tome je rekonstrukcija puta Foča-Šćepan Polje. Taj projekat je stavljen u prioritete za BiH. Nadamo se da ćemo ove godine potpisati ugovor za izgradnju puta, koji bi trebao biti završen u naredni dvije ili tri godine - istaknuo je Tegeltija.

Kako je kazao, Evropska unija je mjesto na koje obje zemlje žele stići, što je njihov prirodni put. Tegeltija je pozvao Evropsku uniju da ne dozvoli da uvjete za to postavljaju oni koji slabo poznaju stanje u dvijema zemljama, kako bi zapadni Balkan što prije postao dio Evropske unije.

Najavljeno je da bi trebala biti organizirana i zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kakvih ranije nije bilo.

Tokom službene posjete BiH, predviđeno je da Krivokapića prime i članovi Predsjedništva BiH, a planiran je i njegov sastanak sa delegacijom Parlamentarne skupštine BiH te premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

(Uskoro VIDEO)

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom