Ekonomija     | 24.05.2021. 14:04 |

Košarac i Stijović o unapređenju saradnje i jačanju vanjskotrgovinske razmjene

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandrom Stijovićem o unapređenju saradnje i poboljšanju obima vanjskotrgovinske razmjene.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o saradnji BiH i Crne Gore u okviru procesa evropskih integracija, a Košarac je istaknuo da je proces evropskih integracija glavni vanjskopolitički prioritet BiH.

Imajući u vidu da je Crna Gora u pogledu približavanja EU u naprednijem stadiju u odnosu na BiH, ministri Košarac i Stijović usaglasili su da će u narednom periodu raditi na razmjeni iskustava u pripremi pregovaračkih pozicija za poglavlja koja se tiču oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstva, kao i korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU i učešća u IPA programu prekogranične saradnje sa Crnom Gorom.

Sagovornici su ukazali na potrebu saradnje i razmjene iskustava u približavanju zakonodavstvu EU, a naročito iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, voća i povrća, te na potrebu poslovno-tehničke saradnje u oblasti prerađivačke industrije voća i povrća, kao i dorade i prerade ljekovitog bilja, ali i saradnje u organizaciji zajedničkih seminara i radionica Tehničke pomoći (TAIEX) koju pruža Evropska komisija.

Poseban fokus sastanka bio je na korištenju međunarodnih finansijskih sredstava kako bi se unaprijedila saradnja u oblasti stočarstva između BiH i Crne Gore.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkom nastupu BiH i Crne Gore na većim tržištima, poput tržišta NR Kine, te korištenju potencijala i usluga luke Bar u pružanju vanjskotrgovinskog prometa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Govoreći o značaju integriranih graničnih prijelaza, sagovornici su ocijenili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati aktivnosti na formiranju integriranih graničnih prijelaza Deleuša i Zupci, što će biti značajan iskorak za pospješivanje trgovine i privrednih veza BiH i Crne Gore.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana