Bosna i Hercegovina     | 24.05.2021. 17:59 |

Unapređenje prikupljanja podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Fondacija lokalne demokratije organizirala je radionicu na temu: "Unapređenje prikupljanja i evidentiranja podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola".

Radionica je bila namijenjena predstavnicama šest organizacija civilnog društva, braniteljica ljudskih prava u BiH, koje su u proteklom periodu skupljale podatke o registriranim slučajevima diskriminacije na osnovu spola na svom području djelovanja, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije. 

Radionica je imala za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva, braniteljica ljudskih prava, da razmijene iskustva u sakupljanju podatka u slučajevima diskriminacije i analiziraju standardizirani obrazac za prikupljanje ovih podataka. Također, razgovaralo se i o problemima s kojima se suočavaju na terenu.

Interaktivna radionica se realizirala u okviru projekta "Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini" kojeg finansijski podržava Kraljevina Nizozemska kroz Matra  program.

Predstavnici organizacija civilnog društva su učešćem na radionici kroz primjere slučajeva iz prakse dali doprinos kvalitetnom održavanju radionice.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, Jasmina Mujezinović, je u svom obraćanju naglasila značaj postojanja jedinstvenog obrasca za evidentiranje podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola u BiH, kreiranog u okviru projekta.

Također, projektom je planirano održavanje lokalnih antidiskriminacijskih foruma širom Bosne i Hercegovine na kojima će se analizirati lokalni gender akcioni planovi, te će se učesnici upoznati s dostupnim mehanizmima institucionalne prevencije protiv diskriminacije na osnovu spola, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'