Bosna i Hercegovina     | 25.05.2021. 12:05 |

Podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Na 20. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržani su principi Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Komisija po drugi put nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe za - Prijedlog zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH i kao ni za Prijedlog zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH, te za Prijedlog zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte. 

Sa dnevnog reda današnje sjednice Komisije skinut je Nacrt izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji je sačinio Ured sekretara Ustavnopravne komisije u saradnji sa Zakonodavno-pravnim sektorom Sekretarijata PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radi odsustva predlagača, sa dnevnog reda sjednice skinuta je inicijativa Agencije za ravnopravnost spolova BiH za održavanje zajedničke tematske sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda, Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, a u vezi s provođenjem Preporuka 12 (a) iz zaključnih zapažanja UN-ovog Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) na VI. Periodični izvještaj BiH o provođenju preporuka CEDAW, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Agencija za ravnopravnost spolova BiH. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'