Bosna i Hercegovina     | 25.05.2021. 14:24 |

U Općini Foča u FBiH obilježena 29. godišnjica bitke na Zebinoj šumi

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 25. maja (FENA) - U Općini Foča u FBiH obilježena je 29. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajnoj na početku rata za odbranu Goražda.

Skromno i dostojanstveno u skladu sa trenutkim okolnostima, položeno je cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Cvijeće na spomen-obilježje  položile su delegacije Vlade BPK Goražde, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice. Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj, ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

Na današnji dan 1992. godine borci Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući hrabosti i požrtvovanosti, spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

- Ovo je jedna od prvih bitki na ovom području i zaista smo zahvalni svim borcima koji su dali doprinos u odbrani ovih prostora. Odajemo počast poginulim borcima uz polaganje cvijeća, a nadam se da ćemo naredne godine biti u prilici ovaj datum obilježiti u većem obimu – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Jedan od sudionika bitke na Zebinoj šumi Jasmin Haznadar prisjeća se vremena kada su borci Armije RBiH pod komandom rahmetli Zaima Imamovića oslobodili ovaj prostor  spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga prema Goraždu.  

- Rahmetli Zaim Imamović je isplanirao tu akciju da bi oslobodio Osanicu, jer su jake neprijateljske snage krenule na Goražde i uspjeli smo u tome. Oslobođen je značajan teren i zauzete su velike količine MTS-a što je dalo veliki moral borcima Armije RBiH da napredujemo i dalje. Drago mi je da se ne zaboravljaju ovi datumi jer ovaj je jako bitan za grad Goražde i Osanicu – kazao je Haznadar.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglašava da je i u trenutnim epidemiološkim okolnostima jako bitno da se njeguje kultura sjećanja na bitne događaje poput ovog.  

- I ovo je bila   ključna bitka u kojoj je agresor zaustavljen u svojim nastojanjima da siđe u kotlinu Osaničke rijeke i da napreduje prema Goraždu. Bitno je da se sjetimo svih boraca koji su dali svoje živote, ali i onih koji su preživjeli i da sve to prenosimo mlađim generacijama – kazao je Aganović.

 Zebina šuma u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata, bila je  od strateškog značaja i stub odbrane, kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.  

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta