Svijet     | 25.05.2021. 15:01 |

Blinken obećao nastaviti konsultacije s Izraelom o Iranu

FENA Internet

JERUSALEM, 25. maja (FENA) - Američki državni sekretar Anthony Blinken obećao je u utorak nastaviti bliske konsultacije s Izraelom o svakom eventualnom američkom povratku nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila.

Nakon razgovora s  Blinkenom u Jerusalemu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako se nada da se Washington neće vratiti sporazumu i da, „bez obzira šta se desi, Izrael imao pravo da se brani“ protiv svake iranske nuklearne prijetnje.

Indirektni pregovori između Washingtona i Teherana, koji negira da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju oružja, u toku su u Beču.

Blinken, na bliskoistočnoj turneji u pokušaju da ojača prošlosedmično primirje između Izraela i Hamasovih vladara Gaze, izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti da jačaju svoje „dugotrajno partnerstvo“ s Izraelom.

To, kazao je on novinarima na zajedničkoj pres konferenciji s Netanyahuom, uključuje „bliske konsultacije s Izraelom, kao što smo učinili danas, o potencijalnom povratku iranskom nuklearnom sporazumu“, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu