Bosna i Hercegovina     | 25.05.2021. 16:00 |

Nastavljeno suđenje u slučaju Zejćirović

FENA Saopćenje

BRČKO, 25. svibnja (FENA) - Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH u utorak je nastavljeno suđenje Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubojstvo Edina Zejćirovića.

Na prijedlog njegovog branioca, prvooptuženi Halilović saslušan je u svojstvu svjedoka, a izvođenje dodatnih dokaza obrane zakazano je za početak narednog mjeseca. Istovremeno, Apelacioni sud Distrikta odbio je žalbe optuženih na rješenje kojim im je pritvor ponovo produžen za dva mjeseca, počev od 18. svibnja ove godine.   

Tužiteljstvo Brčko distrikta je prije godinu podiglo optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića optuživši ih da su 17. studenoga 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Nakon nepunih šest mjeseci istrage, Tužiteljstvo je prikupilo i sudu dostavilo blizu tri stotine dokaza uz optužnicu čije je izvođenje okončalo još u studenom prošle godine.

Od tada se pred Osnovnim sudom izvode dokazi obrane među kojima je saslušanje optuženog Halilovića u svojstvu svjedoka obavljeno na današnjem ročištu. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za petnaest dana kada bi na prijedlog obrane trebali biti izvedeni dokazi koji se odnose na vještačenje sadržaja video snimka mučenja žrtve.  

Na prethodnom ročištu, održanom 11. svibnja, Osnovni sud je na prijedlog Tužiteljstva produžio pritvor optuženima za dva mjeseca.

Ovakva odluka, na koju obrana izjavila žalbu, donesena je imajući u vidu kaznena djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva i dalje je dodatni razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju kaznenih djela bio nedostupan organima gonjenja. Odbijanjem žalbi obrane od strane Apelacionog suda Distrikta, rješenje o produženju pritvora optuženima postalo je pravosnažno, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.             

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo