Kultura     | 25.05.2021. 16:20 |

Na Muzičkoj akademiji UNSA održan koncert pijaniste i profesora Ante Milića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Pijanista i profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Ante Milić predstavio se u sklopu programa međunarodne saradnje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u Koncertnoj sali „Cvjetko Rihtman“ (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo), saopćeno je iz Muzičke akademije.

 

Program koncerta, koji je organiziran u saradnji Odsjeka za klavir MAS i Centra za edukaciju MAS obuhvatio je Introduzione - Maestoso ed Adagio i Sonatu I „Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt” („Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“) - Largo iz “Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu”, Hob. XX:1c Josepha Haydna (1732-1809), djela utemeljenog na ideji stvaranja muzike koja će slijediti dubinu posljednjih Kristovih riječi, nakon čega su izvedene „Koncertantna fantazija“ Miroslava Miletića (1925-2018), te „Koralna predigra” br. 2, Adagio cantabile Dubravka Detonija (r. 1937). Koncert je zaokružen „Varijacijama na Chopinovu temu“ op. 22 Sergeja Rahmanjinova (1873-1943), grupom od dvadeset dvije karakterno različite varijacije nastale na Chopinovu temu iz Preludija op. 28, br. 20 u c-molu.

Osim recitala, gostovanje profesora Milića će uključiti i individualni rad sa studenticama i studentima Odsjeka za klavir MAS, kao i predavanje na temu „J. Haydn - klavirska djela, stil i interpretacija“, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu