Stranačke aktivnosti     | 25.05.2021. 17:16 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

SDP BiH traži obustavu kampanje javnih napada SDA na Senada Hadžifejzovića

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje javne napade i pritiske na istaknutog bosanskohercegovačkog medijskog radnika Senada Hadžifejzovića.

 

Besprizorni i koordinirani napadi na Senada Hadžifejzovića predstavljaju sramotnu praksu koja mora prestati. Prije svih, pozivamo Stranku demokratske akcije da obustavi svoju kako javnu, tako i prikrivenu botovsku kampanju blaćenja, vrijeđanja i ugrožavanja dostojanstva i temeljnih prava Hadžifejzovića na slobodu govora.

 

Pravo je svakog novinara, pa tako i Senada Hadžifejzovića, da iznosi svoje stavove, saznanja i kritiku u javnom prostoru, kao što je i pravo prozvanih da na istu odgovore svojim stavovima i kontraargumentima, ukoliko ih imaju.

 

Međutim, kada se odgovor svodi na napad na ličnost umjesto na iznesene stavove, a kritiku zamijene uvrede i blaćenje, tada se može govoriti samo o javnom linču novinara. Smisleno oponiranje iznesenim činjenicama, koje u slučaju napada na Hadžifejzovića izostaje, zamijenjeno je govorom mržnje.

 

SDP Bosne i Hercegovine i dužnosnici naše partije su također nerijetko izloženi medijskoj kritici i predmet smo čestih utemeljenih i neutemeljenih negativnih novinarskih izvještavanja, pa i ciljane medijske protivkampanje. Unatoč navedenom, nikada nismo dozvolili sebi da pređemo granicu civilizovane diskusije i da političku infrastrukturu koristimo za napade na ličnost i pritiske na novinare.

 

Moramo naglasiti da smo razočarani šutnjom brojnih novinarskih udruženja i organizacija koje deklarativno promiču slobodu govora. Smatramo da zalaganje za prava novinara i stajanje u njihovu zaštitu ne smije biti stvar selektivnog, nego principijelnog nastupa.

 

U svakom slučaju, smatramo da zbog svojih zasluga za razvoj novinarstva i slobodne riječi od vremena agresije do danas, Senad Hadžifejzović nije zaslužio gromoglasnu šutnju novinarskih udruženja. Na kraju, naglašavamo da nas je ovaj slučaj učvrstio u uvjerenju i odlučnosti da se donesu i primijene propisi koje u Parlamentu FBiH predlaže SDP BiH u smjeru zaštite novinara i njihovog prava na slobodan rad.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!