Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 10:04 |

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.maja (FENA) - Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji sa gradskim vlastima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Jajcu jučer osvijetlio najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju, kako bi se skrenula pažnja borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kako je saopćeno iz KULT-a, u Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

- Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu – saopćeno je.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.

- Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50 posto. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto – navodi se.

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo. Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'