Ekonomija     | 26.05.2021. 12:23 |

Kilometarska kolona teretnih vozila na Graničnom prijelazu Izačić

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. maja (FENA) - Odluka Republike Hrvatske o zatvaranju pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom za promet teretnih vozila težih od 7,5 tona uslovila je kilometarske kolone na Graničnom prijelazu Izačić kod Bihaća, odnosno velike poslovno - izvozne probleme i financijske gubitke bosanskohercegovačkim privrednicima.

Firmama s područja Unsko-sanskog kantona (USK) najveći je problem zabrana prometa teretnim vozilima iznad Graničnog prelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, koji je zbog svog geografskog položaja bio idealan za transport prema Evropskoj uniji.

 - Troškovi su se povećali minimalno od 250 do 300 eura po kamionu, međutim nije stvar ni u tome, nego što kamion ne može stići recimo do Austrije u roku tri dana. Dakle, ne možemo na vrijeme isporučiti robu i zbog toga smo u velikom problemu - kazao je predsjednik Udruženja privrednika Velika Kladuša Boris Horvat.

Ovom odlukom posebno su pogođeni vozači, koje sada osim čekanja na graničnim prijelazima zabrinjava i najava mnogih firmi o zatvaranjima ili smanjenju broja zaposlenih.

 - Radiš kao vozač i plaćen si po pređenom kilometru, a gdje si danas. Stojiš i čekaš više od 15 sati, spavaš u kamionu i hodaš po cesti. Ne znam zaista kome je ovo trebalo. Nama sigurno nije i malo je reći da smo ogorčeni - riječi su prijevoznika iz Cazina Fikreta Mujadžića.

Član Udruženja privrednika Unsko-sanskog kantona Armin Šakonić  istakao je da u ovom slučaju očekuju konkretnu pomoć države, te nadu da neće biti primorani na radikalnije poteze i mjere poput određenih blokada graničnih prelaza.

Udruženja privrednika u BiH već su potvrdila gubitke bosanskohercegovačkih izvoznika u stotinama hiljada konvertibilnih maraka, a upozoravaju i da će situacija biti mnogo gora ukoliko se nešto ne promijeni.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo