Svijet     | 26.05.2021. 12:32 |

Lukašenko optužio Zapad za zloupotrebu incidenta s avionom Ryanaira

FENA Internet

MINSK, 26. maja (FENA) - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u srijedu je optužio Zapad za pokušaj "da iskoristi preusmjeravanje aviona Ryanaira tokom vikenda" te kazao je da je lažno predstavio njegovo bavljenje tim incidentom.

U prvim komentatima nakon onoga što su neki evropski političari opisali „državnom sponzorisanom otmicom“ , Lukašenko je kazao da je djelovao zakonito i u skladu s međunarodnim normama, ali da su „zlonamjernici“ pokušali da iskoriste epizodu s avionom u nastojanju da podriju njegovu vladavinu.

-  Kako smo i predvidjeli, zlonamjernici izvan i unutar naše zemlje promjenili su metode napada na državu – poručio je Lukašenko parlamentu.         

-Oni (zlonamjernici) su prešli brojne crvene linije i napustili su zdrav razum i ljudski moral – kazao je.

Aviokompanije su preusmjerile letove u utorak kako bi izbjegle bjeloruski zračni prostor, a bjeloruski avioni suočeni su s eventualnom zabranom slijetanja na evropske aerodrome, dok  međunarodni gnjev jača zbog prinudnog spuštanja aviona i hapšenja disidentskog novinara u njemu.

Bjeloruska kontrola leta poručila je  avionu Rynaira na letu iz Atine do Viljnusa da sleti u Minsku zbog, kako se ispostavilo, lažne bombaške prijetnje. Bjeloruske vlasti također su naredile uzlijetanje borbenog aviona MIG-29 kako bi dopratio putnički avion.

Vlasti su potom brzo uhapsile Romana Protaševiča, disidentskog novinara koji je putovao u tom avionu, skupa s djevojkom. Oboje se suočavaju s kaznenim optužbama.

Lukašenko je, sudeći po ruskoj novinskoj agenciji TASS, izjavio da je  Protaševič planirao „krvavu pobunu“ u Bjelorusiji.

Opoziciona  čelnica u egzilu, Svjatlana Tihanouskaja danas je izjavila da opozicija priprema novu fazu antivladinih protesta u Bjelorusiji, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!