Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 12:54 |

Zoran Tomić još četiri godine rektor mostarskog sveučilišta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. svibnja (FENA) - Senat Sveučilišta u Mostaru (SUM) u srijedu je izabrao Zorana Tomića za rektora SUM-a na novi četverogodišnji mandat.

Nakon izbora dekana u ožujku na Sveučilištu je završeno izborno razdoblje i tako će novi Senat SUM-a od 1. listopada 2021. godine biti znatno izmijenjen, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Izboru dosadašnjeg rektora Tomića na novi mandat prethodilo je izlaganje programa koji je nazvan "Vizija Sveučilišta".

"Potrebna nam je nova vizija, vizija koja uključuje novo dimenzioniranje uloge sveučilišta u društvu", istaknuo je rektor Tomić naglašavajući kako se puno toga izmijenilo u društvu pa tako i u visokom obrazovanju.

Svoj program Tomić je podijelio u 18 dijelova ukazujući na nove oblike organizacije i korištenje resursa Sveučilišta.

"U narednom četverogodišnjem mandatu osmišljavat ćemo novu strategiju, ali Sveučilište čeka i međunarodna akreditacija kao i akreditacija studijskih programa. Središnje mjesto programa posvećeno je obrazovanju i nastavi. Naglasak je stavljen na kvalitetno i inovativno obrazovanje, pokretanje više interdisciplinarnih diplomskih i doktorskih studija, dualno obrazovanje kao i perspektiva novih studija, prije svega sveučilišni studij glazbene umjetnosti i sveučilišni studij kazališne i filmske umjetnosti", kazao je Tomić.

Na području znanstvenog, umjetničkog i stručnog razvoja istaknuta je važnost istraživanja i transfer tehnologija i inovacija, izgradnja znanstvene infrastrukture, umjetničkog stvaralaštva i drugo.

Tomić je poručio kako će se na SUM-u jačati ljudski potencijali, te naglasio poslovnu inicijativu i suradnju s gospodarstvom.

"Upravljanje kvalitetom ostaje strateško područje rada Sveučilišta kao i međunarodna suradnja, na planu koje će se nastaviti sa snažnom internacionalizacijom sveučilišta, mobilnost studenata i nastavnika, internacionalizacija studijskih programa, partnerstvo preko međunarodnih istraživačkih projekata, jačanje mreže bilateralnih sporazuma i drugo.

SUM će jačati i svoju društvenu ulogu kroz društvenu integraciju, snažno podupirati rad dislociranih centara u Srednjoj Bosni i Posavini, a težište će se staviti na povećavanje projekata na Sveučilištu u Mostaru. Projektne aktivnosti zauzimaju visoko mjesto u prioritetima vodstva Sveučilišta u naredne četiri godine", istaknuo je Tomić.

Posebnu pozornost novoizabrani rektor posvetio je studentima, ističući kako studenti jesu i moraju biti partneri u donošenju odluka, izgradnji vizije i strateškog djelovanja, a da će Studenski zbor biti mjesto gdje će se ideje studenata razmatrati i takve u dijalogu s vodstvom sveučilišta i provoditi.

U programu Tomić se osvrnuo i na važnost ureda i centara SUM-a naglašavajući posebno Ured za studente s invaliditetom i Centar za rehabilitaciju koji se planira osnovati na Sveučilištu.

"Područje informacijskih tehnologija bit će i dalje strateško područje razvoja Sveučilišta u Mostaru, a naredne godine očekuje se puštanje u rad super suvremenog IT središta na SUM-u. U naredne četiri godine Sveučilište će bitno povećati sportske aktivnosti kroz Sveučilišni sportski savez, intenzivirat će rad na promociji SUM-a, kao i umjetničkom području u koja su uključeni studenti", stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom