Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 14:45 |

Podrška povratku u Vareš: Gradi se šest stambenih jedinica za povratnike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FEAN) - Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica potpisao je ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju stambenih jedinica sa šest povratničkih porodica iz općine Vareš. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi više od 100.000 KM.

Korisnici su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

- Kroz javne pozive nastojimo imati zagaratntovanu zastupljenost svih naroda, posebno kada je u pitanju implementacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva. Stambeno zbrinjavamo šest porodica u ovoj godini, u pripremnoj fazi je još pet po sistemu 'ključ u ruke'. Općina Vareš je kroz administrativnu podršku pomogla zainteresovanim porodicama da se jave na javne pozive i time ostvare minimalne uslove za povratak - kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Potpisnica ugovora Katarina Grabovac se vratila u rodni Javornik.

- Teško je iskazati sreću što sam jedna od korisnika. Vratila sam se u moje mjesto Javornik i obnovit ću porodičnu kuću koju smo nekada svi gradili. To me podsjeća na najbolje dane moga života. Izgradnjom kuće počinje i moj novi život. Zahvaljujem Općini i Ministarstvu. Ovo može biti poruka i drugima da se počnu vraćati u svoja mjesta odakle su otišli - kazala je Grabovac.

Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica saopćili su da će nastaviti s implementacijom projekta stambenog zbrinjavanja i u drugim povratničkim zajednicama gdje još uvijek postoji interes za povratkom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu