Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 15:26 |

Uređenje desne obale rijeke Bosne u Žepču

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo finansirala je uređenje 1.050 metara lijeve obale rijeke Bosne u urbanom dijelu općine Žepče te 300 metara desne obale, između kolskog i pješačkog mosta (naselje Preko).

Za dionicu od ušća rijeke Krajnjače u Bosnu do pješačkog mosta, dužine oko 200 metara, radovi su izvedeni prema projektnoj dokumentaciji urađenoj 2014. godine. Uređenje korita rijeke Bosne u urbanom području općine nastavljeno je prema dokumentaciji iz 2017. godine i to lijeve obale na dvije dionice; 500 metara nizvodno od pješačkog mosta te uzvodno od ušća Krajnjače u Bosnu dužine 350 metara. Jedna dionica odnosi se na uređenje desne obale u dužini od 950 metara.  

Planom i Finansijskim planom za 2021. godinu predviđen je nastavak radova na desnoj obali, 400 metara uzvodno od pješačkog mosta tj. izvedenog dijela regulisane obale.

Nakon provedene procedure odabira izvođača i nadzora, radovi su počeli 20. maja ove godine. Ugovorena vrijednost je  oko 400.000 KM a rok za izvođenje  90 dana od dana uvođenja izvođača u radove.

Kako je predviđeno projektnom dokumentacijom, duž desne obale biće izvedena temeljna betonska greda kao nožica obloge i obloga od lomljenog kamena u betonu fugovana cementnim malterom. Tako će biti osigurana stabilnost i zaštita obale od erozije, odnosno poboljšane hidromorfološke karakteristike korita.

Agencija za vodno područje rijeke Save planira nastavak radova i na preostalih 250 metara neuređenog dijela desne obale rijeke Bosne - dionica 3 (od profila P1 do P6), saopćeno je iz te agencije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta