Ekonomija     | 26.05.2021. 16:12 |

U Neumu razmatrani načini poboljšanja poslovnog okruženja BiH

FENA Saopćenje

NEUM, 26. svibnja (FENA) - Na konferenciji „Poboljšanje poslovnog okruženja kvalitetnijom podrškom biznisima“, održanoj u Neumu, uz prisustvo visokih dužnosnika iz oba bh. entiteta, predstavljene su dobre prakse podrške biznisima te iznijeti prijedlozi za ubrzanje socio-ekonomskih reformi. 

Tema konferencije, održane u sklopu implementacije projekta "Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija" koji financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, je u skladu s jednim od prioriteta koji je EU postavila Bosni i Hercegovini kao odgovor na zahtjev za sticanje kandidacijskoga statusa, a koji glasi "Koji su glavni instrumenti/sredstva, programi financiranja politike za MSP".

Predstavnici Ministarstva privrede i poduzetništva RS i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, razgovarali su o poboljšanju instrumenata potpore za razvoj malih i srednjih poduzeća (MSP). Naglašena je važnost pojednostavljenja procesa otvaranja novih biznisa te olakšavanje njihovog poslovanja u počecima rada.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i poduzetništva RS, podvukao je da treba davati posebnu pažnju radu poslovnih inkubatora. 

"Svakako da je to nešto čemu treba davati posebnu pažnju jer su to mjesta na kojima se stvaraju začeci privrednih aktivnosti za ozbiljniji razvoj privrede i malog biznisa", istaknuo je Vjekoslav Petričević.

Pomoćnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Zdravko Čerović kazao je kako je usvajanje strategije razvoja FBiH u procesu. Također je planirano donošenje više zakonskih rješenja, usklađenih s preporukama Europske komisije, usmjerenih ka poboljšavanju uvjete za mala i srednja poduzeća.

"Pošto je u fazi usvajanje strategije razvoja FBiH, planirano je u ministarstvu pristupiti izradi strategije razvoja malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH s ciljem preciziranja strateških ciljeva, mjera i aktivnosti koje će se poduzeti u narednom periodu s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog okruženja za razvoj subjekata male privrede", naglasio je Zdravko Čerović.      

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK smatra da bi sve razine vlasti trebale raditi na unaprjeđenju poslovnog okruženja i osiguravanju svih olakšica za novoformirane privredne subjekte kroz prvih par godina njihovog rada.

"Nakon što razviju poslovanje, ti biznisi imaju potencijal da doprinose, pune proračune i bitno poboljšaju poslovno okruženje", objasnio je Majić.

 Po njegovim riječima, poboljšanje poslovnog okruženja i unaprjeđenje uvjeta za start-upe može početi od lokalnih jedinica uprave – općine koje na svojim područjima mogu napraviti izuzetno interesantne instrumente za potporu poduzetništvu počevši od inkubatora, poslovnih zona, konzultantskih kuća koje mogu mentorirati i pomoći poslovne ideje koje tek počinju.

Po riječima Alise Gekić, izvršne direktorice Udruženja LiNK BiH, sve izraženija je pojava da mladi gospodarstvenici pokreću biznise iz nužnosti.

"Jako je važno kreirati dugoročne sistemske programe podrške koji obuhvaćaju cjelokupan set usluga od ideje do biznisa, jasne kriterije podrške, grant sredstva za nabavku osnovnih sredstava, sufinanciranje troškova doprinosa, mentorship tijekom prve godine rada, te smještaj po povoljnim uvjetima tokom prve tri godine nastanka biznisa, što je ključno za održivost biznisa", dodala je Gekić.   

Na konferenciji je također naglašena važnost razvoja poslovnih inkubatora i coworking prostora kako bi se omogućio lakši rad za Freelancere koji djeluju na području BiH, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana