Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 15:27 |

Krišto: Osigurati integritet izbornog procesa

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da politički predstavnici hrvatskog naroda imaju svoje prijedloge i oni su u duhu i interesu političke stabilnosti te opstojnosti i Ustava BiH.

Osiguravaju, kako je dodala, jednakopravnost konstitutivnih naroda, a imaju i prijedloge za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje bi omogućile i drugim građanima ono što traže te odluke, da ne postoji diskriminacija u pogledu kandidiranja.

- Također i za sve druge pravno tehničke stvari i primjedbe onih organizacija i institucija koje prate izborni proces kako bi doprinijeli demokratizaciji, transparentnosti, odnosno integritetu izbornog procesa. Zapravo, svemu onome što nismo svjedočili kad su u pitanju izbori za Grad Mostar od Centralne izborne komisije - izjavila je Krišto.

Naglasila je da je potrebno poredati prioritete, a to jesu odluke Evropskog suda i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve druge primjedbe.

- Ne možemo pitanja dijeliti na lakša i teža, na politička i pravno tehnička. Dakle, to su sve pitanja koja se tiču izbornog zakonodavstva i mi kao odgovorni politički predstavnici uime HDZ-a učinit ćemo sve da imamo konstruktivne prijedloge koji su u interesu sva tri naroda i u interesu BiH i njene evropske i euroatlantske  budućnosti - dodala je Krišto.

(Uskoro VIDEO)

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom