Ekonomija     | 26.05.2021. 16:15 |

UPFBiH: Članice najavile blokadu graničnih prijelaza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene  Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Otvoreno pismo upućeno je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu te šefu delegacije EU u BiH Johannu Sattleru. 

- Potpuno je neprihvatljivo da su bh. građani prije saznali za ovaj problem od pojedinih predstavnika institucija u BiH, koji ističu da su za ovaj problem saznali iz medija. Sterilne izjave predstavnika institucija BiH i dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara BiH i institucija BiH u rješavanju ovog problema nisu adekvatne težini problema s kojima se suočila Bosna i Hercegovina i privrednici u BiH. Težina problema zahtijeva adekvatan odgovor kako bi se i da se pitanje riješi odmah - navedeno je u pismu.

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH i institucija BiH da ovo pitanje riješi u roku od 48 sati.

- U suprotnom, naše članice su nas obavijestile da će blokirati sve granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske i za odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja - kazali su.

Iskazali su potrebu da se u rješavanje pitanja uključi i Delegacija Evropske unije u BiH, jer je ovakvom Odlukom došlo do kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, od strane Republike Hrvatske koja je članica Evropske unije, navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Također, zahtijevaju od Republike Hrvatske da odmah mora otvoriti granične prelaze koji su definirani u Ugovoru između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima, jer međunarodni Ugovori imaju primat u odnosu na domaće propise.

- Imajući u vidu da je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan bilateralni Ugovor o graničnim prelazima te da nije otkazan niti je izmijenjen, Republika Hrvatska je shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju morala poštivati navedeni Ugovor koji je još uvijek na snazi.

Navedenim Ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao ugovornih strana u cilju jačanja međusobnih odnosa i saradnje te uspostavljanja jedinstvenog i učinkovitog sistema kontrole prelaska zajedničke državne granice određeni su granični prelazi. Prema Ugovoru određeni su ostali granični prelazi za međunarodni promet putnika i roba. Kao granični prelazi za cestovni promet putnika i roba Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina su utvrdile sljedeće GP: GP Maljevac – Velika Kladuša,  Gunja – Brčko, Strmica – Strmica i Vinjani Gornji - Osoje - kazali su. 

Shodno navedenom, tvrde da nisu tačne tvrdnje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da navedenim Pravilnikom nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Napominjemo da se granični prijelaz za cestovni transport, odnosno rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine shodno zakonodavstvu i standardima EU ne mogu utvrđivati jednostranom odlukom - naglasili su. 

Vjeruju da je najbolji put za rješavanje ovog pitanja diplomatski dogovor između nadležnih institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uz pomoć delegacije Evropske unije u BiH, a sve u cilju dobrosusjedskih odnosa i poštivanja međunarodnih Ugovora, iako potez hrvatskih vlasti nije dobrosusjedski.

- Republika Hrvatska ne može svojim internim aktima rješavati ovo pitanje i kršiti međunarodne Ugovore,  već je to pitanje koje se uređuje u okviru bilateralnih pregovora - kazali su. 

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od institucija Bosne i Hercegovine da, ukoliko se ovo pitanje ne riješi diplomatskim putem, odmah pristupe uvođenju recipročnih mjera prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Hrvatsku, saopćeno je iz UPBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu