Ekonomija     | 26.05.2021. 17:40 |

Poslanici Predstavničkog doma FBiH razmatraju zakon o kontroli duhana (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas se trebaju očitovati o predloženom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Tim zakonom se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Poslanica Kluba SDA Melika Mahmutbegović smatra da se uz zakon treba napraviti dodatak da se ostvari mogućnost da ugostiteljski objekti imaju posebne prostorije shodno standardima zaštite zdravlja stanovnika, da imaju mogućnost da osiguraju prostor i za pušaće.

- Nakon usvajanja zakona trebalo bi ići na izmjene i dopune u smislu korekcija shodno rezultatima koji se pokažu u primjeni zakona. Važno je osigurati zaštitu zdravlja građana - naglasila je Mahmutbegović.  

Poslanik Kluba HDZ BiH Mladen Bošković kaže da poslanici HDZ-a imaju pozitivan stav i misli da ovaj zakon treba ugledati svijetlo dana te naći mjeru između zdravlja i ekonomije.

Smatra da se više priča o tome koliko će turizam i ugostitelji biti oštećeni ovim zakonom, nego koliko ljudi umire od pušenja.

Koliko god je težak trenutak zbog pandemije koronavirusa po ekonomiju Bošković kaže da nema dvojbe da li ovaj zakon treba stupiti na snagu.

Predsjednik Odbora za zdravstvo i poslanik Kluba SBB-a Mirsad Kacila potvrdio je Feni da je veliki broj poslanika za donošenje ovog zakona. 

Mnogo je razloga za ovaj zakon uključujući, kako kaže, obaveze koje je BiH potpisala sa Evropskom unijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

- Između ostalog, ovo je jedan od zakona koji je preduvjet za pristupanje Evropskoj uniji. Svima su nam usta puna EU, pa evo jedne prilike da se pokaže da smo civiliziran dio na kugli zemaljskoj i da idemo što prije Evropskoj uniji da se prilagođavamo pravilima koja su neminovna. Ne želim da se ovo ispolitizira i kao ljekar smatram da je ovo neophodno u cilju zaštite građana budući da većina njih oko 70 posto predstavlja populaciju koja je nepušačka - rekao je Kacila.

Osvrnuvši se na komentare da zakon neće biti moguće implementirati kazao je da ukoliko se zakon donese - prvih 12 mjeseci je period mogućnosti donošenja određenih podataka.

- U tim mjesecima neće biti nikakvog kontroliranja, već će taj period biti potrošen za pripremu onoga što zakon kaže - dodao je Kacila.

Svrha ovog zakona je da se bolje regulira upotreba duhanskih proizvoda. Predviđa da se zabrani konzumiranje cigareta, električnih cigareta i sličnih proizvoda (nargile i sl.) na svim javnim mjestima.

Pored potpune zabrane pušenja na svim javnim mjestima, novi zakon predviđa reguliranje niza drugih pitanja među kojima su i pitanja vezana za promociju, prodaju i pakiranje duhanskih proizvoda.

Osim toga, novi zakon će biti u potpunosti usklađen za Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom EU o duhanskim proizvodima.

Ukoliko se kafić ili restoran ne pridržava odredbi zakona o zabrani pušenja propisane su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 5.000 KM.

Svi duhanski proizvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije obavezno se testiraju, a testiranja za katran, nikotin i ugljen monoksid za cigarete vrše se u akreditiranim laboratorijama najmanje jednom godišnje.

Pogledajte https://fena.ba/video/5942

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AK4FLecWAylge9kX5QR4ay_EDmCYR2uB?usp=sharing

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'