Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 17:28 |

Vijeće ministara BiH - Riješiti problem tranzita robe iz BiH preko Hrvatske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH razmotrio je Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o problemima nastalim u tranzitu robe iz BiH kroz Republiku Hrvatsku, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske donijelo Pravilnik o određivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Sva nadležna ministarstva i tijela Vijeća ministara BiH nastavit će započetu komunikaciju s resornim organima Republike Hrvatske s ciljem rješavanja problema tranzita robe iz BiH kroz Republiku Hrvatsku.    

BiH S TURSKOM I PAKISTANOM INTENZIVIRA SARADNJU U BORBI PROTIV KRIMINALA

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, uz prihvaćenu korekciju na sjednici.

Dvije države na ovaj način žele intenzivirati saradnju u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala, terorizma i njegovog finansiranja, organizovanog kriminala i drugih vidova kriminala, uključujući ilegalne migracije, u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim propisima u ovoj oblasti. Pored razmjene informacija i iskustava, saradnja će uključivati i obuke te programe usavršavanja u ovim oblastima. 

Utvrđen je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća  ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, kojim se jača biletaralna saradnja. 

Pojedinačni prijedlozi osnova biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti. 

RATIFIKACIJA SPORAZUMA S VLADAMA SRBIJE I CRNE GORE

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore, koji će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti Predsjedništvu u daljnji postupak ratifikacije.

Cilj Sporazuma je unaprijediti odnose u oblasti zračnog saobraćaja i olakšati sigurno provođenje operacija međunarodnih letova preko svojih državnih granica u interesu putnika.

 NEMA SAGLASNOSTI O ODLUKAMA

Vijeće ministara BiH, uz četiri glasa protiv, nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja je dopunjena na sjednici.

Istovremeno, uz dva glasa protiv nije postignut konsenzus u vezi s donošenjem odluke o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće ministara BiH će se o ovim odlukama izjasniti u drugom krugu glasanja, nakon obavljenih konsultacija. 

O ODLUCI O OBAVEZNOJ PRIMJENI PREFERENCIJALNOG TRETMANA DOMAĆEG U DRUGOM KRUGU GLASANJA

Vijeće ministara BiH, uz pet glasova protiv u prvom krugu glasanja, nije donijelo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Vijeće ministara BiH prethodno je upoznato s obaviještenjem Agencije za javne nabavke o prestanku primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki s 1. junom ove  godine.

Vijeće ministara BiH će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

USVOJEN MIGRACIONI PROFIL ZA 2020.

Vijeće ministara usvojilo je Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čime se na godišnjem nivou ispunjava jedna od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima koja se odnosi na njegovo redovno ažuriranje.

Riječ je o migracionom profilu koji usvaja Vijeće ministara BiH na godišnjem nivou, počev od 2009. godine kojim se osigurava uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u 2020. godini su izdala 1.857 viza, što je  uzrokovano pandemijom covida-19, i predstavlja značajno smanjenje od 96 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je izdat najveći broj viza, i to 47.694 viza.

Istovremeno su na granici BiH izdate tri vize, što je za 84,21 posto manje nego u 2019. godini, kada je izdato 19 viza, čime je nastavljen višegodišnji trend smanjivanja broja izdatih viza na granici BiH.

Granična policije BiH u prošloj godini  je odbila 4.525 ulazaka u BiH, a broj odbijenih ulazaka je povećan za 93,2 posto u odnosu na 2019. godinu, kada su odbijena 2.342 ulaska.

Broj otkrivenih nezakonitih prelazaka državne granice BiH u 2020. godini iznosio je 11.857 (945 ilegalnih ulazaka i 10.912 ilegalnih izlazaka iz BiH) i povećan je za 120,98 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 5.859 otkrivenih nezakonitih prelazaka granice.

Strancima u BiH odobrena su  8.293 privremena boravka u 2020. godini, što je za 18,16 posto manje nego u 2019. godini, a odobreno je i 312 stalnih boravaka, što je manje za 61,76 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je odobreno 816 stalnih boravaka.

Uz pomoć IOM-a u 2020. godini dobrovoljno je vraćeno 58 bh. državljana u Bosnu i Hercegovinu.

Državljanstvo BiH u 2020. godini je dobilo 567 osoba, što predstavlja smanjenje od 13,7 posto u odnosu na 2019. godinu, a najviše državljanstava BiH u posljednje dvije godine stekli su državljani Srbije (78 posto).

INTERRESORNA RADNA GRUPA I KOORDINACIJA ZA INTEROPERABILNOST BiH

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta donesena je Odluka o imenovanju Interresorne radne grupe za interoperabilnost Bosne i Hercegovine, koju čine po četiri predstavnika Vijeća ministara BiH, vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH.

Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju članova Koordinacije za interoperabilnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koju je predložio Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH.

Na ovaj način formira se stručni i savjetodavni organ Vijeća ministara BiH za oblast uvođenja elektronskih servisa i usluga za privredu i građane koje su u njegovoj nadležnosti i uspostavlja horizontalna interoperabilnost između institucija BiH.

Cilj je unaprijediti stepen razvoja e-vlada u Bosni i Hercegovini i nivo digitalizacije u institucijama BiH te tako olakšati građanima i poslovnim subjektima brže i lakše pružanje usluga. 

Formiranje Interresorne radne grupe i Koordinacije omogućit će Bosni i Hercegovini da načini korak naprijed u procesu digitalizacije, što se u periodu epidemije covida pokazalo ključnim za funkcinisanje institucija BiH.   

VIŠE OD 37 MILIONA KM TRANSFERA IZ DRŽAVNOG BUDŽETA NIŽIM NIVOIMA VLASTI  ZA SANIRANJE EKONOMSKIH ŠTETA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Izvještaj će biti objavljen na web stranicama Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u prošloj godini iznosili su 1.011.248.147KM i za dva posto su viši u odnosu na planirane. Istovremeno su ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznosili 989.089.130 KM KM i izvršeni su u većem iznosu za oko 104,1 milion KM ili 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je bilo privremeno finansiranje za cijelu godinu.

Povećanje rashoda se odnosi na povećanje kapitalnih izdataka, ali i  tekućih grantova i transfera. Transferi su viši za oko 39,7 miliona KM, a najviše ovih budžetskih sredstava namijenjeno je drugim nivoima vlasti za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanim epidemijom covida-19 u BiH, i to 37.747.000 KM, te iz donatorskih sredstva u iznosu od 2.357.054 KM za ovu namjenu.

Bruto plate i naknade troškova zaposlenih ostale na istom nivou kao u 2012. godini, odnosno nastavljena je primjena odluka Vijeća ministara BiH o njihovom smanjivanju. Istovremeno su u vrijeme epidemije covida-19 tokom prošle godine smanjeni putni troškovi, izdaci za usluge prevoza i goriva, nabavku materijala i izdaci za tekuće održavanje.

Sve dospjele obaveze po osnovu vanjskog duga u 2020. godini izmirene su blagovremeno u ukupnom iznosu 744.530.103,79 KM.

IZ TEKUĆE REZERVE VMBiH PODRŠKA SANIRANJU POSLJEDICA  COVIDA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve dodijeljenih za saniranje ekonomskih šteta za period I - XII 2020. godine, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH u prošloj godini osigurao je ukupno 25 miliona KM iz tekuće rezerve, najviše 23 miliona KM za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom covida -19 i pomoći zdravstvenom sektoru, od čega je od 10 miliona KM raspoređeno 37 posto za Republiku Srpsku, 67 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine sa svojih 10 kantona i dva posto za Brčko Distrikt BiH.

Istovremeno je 13 miliona KM dodijeljeno kliničkim centrima u Banjoj Luci (4 miliona KM), u Sarajevu (3,5 miliona KM), i u Tuzli (1,5 milona KM), kao i Unverzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar (3,5 miliona KM), te  Zdravstvenom centru Brčko Distrikta BiH (500 hiljada KM).

Preostala  dva miliona KM  osigurana su za finansiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera za covid-19 u okviru Programa višegodišnjih ulaganja za period 2020 - 2022. godine. Ova sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.  

USVOJENA INFORMACIJA O STANJU U OBLASTI MIGRACIJA

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za februar 2021. godine, koja će biti proslijeđena Predsjedništvu BiH i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Informaciji, u februaru ove godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljena su 773 nezakonita migranta, što je za 61 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, ali za 15 posto više nego u januaru 2021. godine.

Struktura nezakonitih migranata prema državljanstvu pokazuje da su državljani Avganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša i Turske prijavljeni Službi za poslove sa strancima u februaru 2021. godine najbrojniji migranti.

Od ukupno 773 nezakonita migranta, 689 njih je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali je zahtjev podnijelo samo 14 osoba ili dva posto,  čime je nastavljena praksa zloupotrebe sistema azila, koja je postala modus operandi nezakonitih migracija u BiH, kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana.

Granična policija je u februaru 2021. godine preduzela mjere prema 846 stranih državljana, što predstavlja smanjenje od 63,06 posto u odnosu na februar 2020. godine, kada su preduzete mjere prema 2.290 osoba. Istovremeno je broj osoba otkrivenih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice povećan za 105 posto u februaru u odnosu na januar ove godine.

Borba protiv krijumčarenja migranata te pružanje podrške policijskim agencijama u BiH u koordinaciji i provođenju operacija na teritoriji BiH, kao i prekograničnih operacija protiv krijumčarenja migranata neki su od  prioriteta za suzbijanje nezakonitih migracija, navodi se, između ostalog, u ovoj informaciji.

PRODUŽEN JE ROK ZA ISPUNJAVANJE ZADATAKA IZ NADLEŽNOSTI KOMISIJE ZA DRŽAVNU IMOVINU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donio je Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u upravljanju državnom imovinom.

Izmjenom Odluke produžen je rok za ispunjavanje zadataka iz nadležnosti ove komisije do 31. marta 2022. godine.

Nadležne institucije koje nisu dostavile imena svojih predstavnika u ovoj komisiji, zadužene su da dostave svoje prijedloge bez odgađanja.

USVOJEN OKVIRNI PROGRAM IZVJEŠTAVANJA O PROVOĐENJU UGOVORA O LJUDSKIM PRAVIMA 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice,  donijelo je Odluku o usvajanju Okvirnog programa izvještavanja o provođenju međunarodnih ugovora o ljudskim pravima za period 2020 - 2025. godine, kako bi se unaprijedio stepen realizacije preuzetih međunarodnih obaveza.

Okvirni program je strateški dokument kojim se utvrđuje jednoobrazan proces izvještavanja i provođenja međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i olakšava proces koordinacije sa nadležnim institucijama u BiH uz efikasno i racionalno korištenje organizacionih, ljudskih i finansijskih resursa.   

ZAŠTITA IMOVINSKIH INTERESA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Kabineta predsjedavajućeg, upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva BiH u vezi sa javnim pozivom za prodaju nekretnina koji je raspisala Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH zatražilo je od Pravobranilaštva BiH da dostavi detaljnu informaciju o preduzimanju radnji iz svoje nadležnosti s ciljem pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH.

Sa zaključcima Vijeća ministara bit će upoznata Parlamentarna skupština BiH, kao osnivač Radio-televizije BiH, te Ministarstvo komunikacija i transporta i Radio-televizija BiH.

Riječ je o zemljištu za koje Radio-televizija BiH javnim pozivom oglasila prodaju, a na kojem se, u skladu s regulacionim planom, treba graditi „Kongresni centar Sarajevo“.

OMOGUĆITI VANREDNI TEHNIČKI PREGLED STRACIMA UZ PRINCIP RECIPROCITETA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o potrebi rješavanja pitanja motornih vozila registrovanih u drugim državama kojima za vrijeme trajanja vanredne situacije istekne registracija, a zateknu se na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predlaže se nadležnim organima za saobraćaj Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrkta BiH da nalože stanicama za tehnički pregled vozila da, u vanrednim situacijama izazvanih pandemijom virusa korona, državljanima drugih država kojima za vrijeme boravka na teritoriji BiH istekne važenje registracije motornog vozila kojim su ušli u BiH, omogući obavljanje vanrednog tehničkog pregleda motornih vozila, kako bi, uz pribavljanje (elektronskim putem), važeće polise osiguranja iz zemlje u kojoj je motorno vozilo bilo registrovano, najkraćim putem mogli napustiti teritoriju BiH. 

Graničnoj policiji BiH je naloženo da omogući nesmetano napuštanje teritorije BiH ovim motornim vozilima. 

Zatraženo je od nadležnih organa u entitetima i Brčko Distriktu BiH da Ministarstvu komunikacija i transporta dostave povratnu informaciju o postupanju u ovim slučajevima u što je moguće kraćem roku, kako bi ovo ministarstvo informisalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.       

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da, po prijemu ovih informacija iz Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, obavijesti nadležne organe drugih država o postupanju u slučaju kada stranim državljanima za vrijeme boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine istekne registracija motornog vozila  kojima su ušli na teritoriju BiHe, pod uslovom da je isto omogućeno i državljanima Bosne i Hercegovine u tim državama za vrijeme trajanja vanredne situacije (princip reciprociteta).

INFORMACIJE DEI-ja

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju  pojedinačne  informacije Direkcije za evropske integracije o održanim, petim po redu, sastancima Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača i Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, 17. i 18.  decembra 2020. godine.

Istovremeno su usvojene preporuke Evropske komisije nakon ovih sastanaka, te je doneseno više zaključaka s ciljem njihovog bržeg i kvalitetnijeg provođenja.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O PROVOĐENJU AP STRATEGIJE SEKTORA PRAVDE U BiH 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Akcionog plana (AP) Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Radi se o aktivnostima koje su provedene u oblastima pravosuđa, izvršenja krivičnih sankcija, pristupa pravdi, podrške privrednom razvoju, kao i starteškoj oblasti  „dobro rukovođen i odgovoran sektor pravde u BiH“.

Od ukupno AP-om planiranih 147 aktivnosti potpuno su ispunjene 64, djelimično 51, a 23 su odgođene, dok devet aktivnosti nije ispunjeno u 2020. godini. 

USPJEŠNO UČESTVOVANJE BiH U PROGRAMU EU EVROPA ZA GRAĐANE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju programa Evropske unije "Evropa za građane 2014 - 2020" za 2020. godinu. Prema Izvještaju, dva aplikanta iz Bosne i Hercegovine su nosioci projekata ukupne vrijednosti 173.680 eura, a 24 aplikanta iz BiH učestvuju kao partneri u 31 projektu gdje su nosioci aplikanti iz drugih zemalja članica Programa.

Ulazna karta BiH za učestvovanje u ovom programu iznosi 15 hiljada eura godišnje, s tim da je u 2020. godini iz IPA sredstava plaćeno 10,5 hiljada eura (70 posto), a iz budžeta institucija BiH 4.500 eura (30 posto), što pokazuje u odnosu na povučena sredstva da je BiH ostvarila uspješno učestvovanje u programu „Evropa za građane“ u 2020. godini.

Ministarstvo pravde će pokrenuti proceduru pristupanja programu „Građanstvo, ravnopravnost, prava i vrijednosti 2021 - 2027 (CERV)“, nakon što ga usvoji Evropska komisija, i pribavi mišljenja entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u vezi sa pristupanjem Bosne i Hercegovine programu „Građanstvo, ravnopravnost, prava i vrijednosti 2021 - 2027 (CERV)“.

Ministarstvo pravde zaduženo je  da u saradnji s Direkcijom za evropske integracije  iz sredstava pretpristupnih fondova planira da se osiguraju finansijska sredstva za kontribuciju za učešće u programu  CERV 2021 - 2027.

REALIZACIJA PROJEKTA AUTOPUT SARAJEVO - BEOGRAD – SARAJEVO.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojilo je Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoputa/brze saobraćajnice Sarajevo - Beograd – Sarajevo.

Ministarstvo komunikacija i transporta  zaduženo je da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji/rekonstrukciji zajedničkog graničnog prijelaza kod Višegrada, Vardište - Kotroman.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da okonča aktivnosti na zaključivanju sporazuma o graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kojima će se riješiti sva pitanja u vezi s novim zajedničkim graničnim prijelazom Rača - Sremska Rača i Vardište - Kotroman.

Uprava za indirektno oporezivanje, u skladu sa svojom nadležnošću i projektnim aktivnostima, zadužena je da predloži donošenje odluke o načinu finansiranja zajedničkog graničnog prelaza Vardište.

NEMA NERALIZOVANIH AKTIVNOSTI IZ STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Od ukupno 60 aktivnosti  planiranih Strategijom u prošloj godini potpuno je realizovana 31 aktivnost ili 51,67 posto, a 28  njih ili 48,33 posto realizovano je djelimično. Nije bilo nerealizovanih aktivnosti.

Aktivnosti su realizovane u sedam strateških oblasti koje uključuju kontinuirano usklađivanje propisa u BiH i bh. legislative s međunarodnim standardima u ovoj oblasti; unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala; jačanje institucionalnih kapaciteta te razvijanje proaktivnog pristupa u borbi protiv organizovanog kriminala; oduzimanje imovine i imovinske koristi proistekle izvršenjem krivičnog djela organizovanog kriminala; razvijanje saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou i jačanju saradnje javnih institucija s privatnim sektorom i civilnim društvom.

Među 88 ostalih aktivnosti koje nisu predviđene Strategijom, a planirane su u akcionim planovima nadležnih institucija ukupno 53 aktivnosti (60,23 posto) su potpuno realizovane, 22 aktivnosti (25 posto) su realizovane djelimično, a 13  njih (14,77 posto) nije realizovano.

REALIZOVANO 80 POSTO ZAKLJUČAKA VMBiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Generalnog sekretarijata, razmotrio je Pregled realizacije zaključaka s ukupno održanih 16 sjednica, po osam redovnih i vanrednih u 2020. godini.

Od ukupno 253 zaključka realizirana su 202 ili 80 posto, a 51 zaključak nije realiziran. Pregledom je obuhvaćeno 25 institucija Vijeća ministara BiH.

Ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Vijeća ministara BiH zadužene su da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu te da o tome u najkraćem roku obavijeste Generalni sekretarijata Vijeća ministara BiH, a da za zaključke čija realizacija zahtijeva duži period ili saradnju sa drugim institucijama ubrzaju aktivnosti pa njihovoj realizaciji.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara BiH treba biti prioritet svih ministarstava i drugih institucija, s ciljem povećanja efikasnosti rada Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!