Sport     | 26.05.2021. 19:17 |

Nogometaši Sarajeva pobjednici Kupa BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. maja (FENA) – Nogometaši Sarajeva pobjednici su ovogodišnjeg Kupa Bosne i Hercegovine, koji su osvojili nakon boljeg izvođenja jedanaestreaca protiv banjalučkog Borca rezultatom 4:1.

Finalni meč Kupa BiH, koji je igran u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, okončan je bez golova 0:0, nakon čega se pristupilo izvođenju penala. Sarajevo je bilo prisebnije od aktuelnog prvaka BIH te u svojim vitrinama sačuvali pehar Kupa BiH. 

Sarajevo je, naime, bilo posljednji osvajač Kupa BiH, koji su osvojili 2019. godine, a prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, takmičenje u Kupu BiH okončano je nakon četvrtfinala. 

Sarajevo je, na otvaranju današnje utakmice, imalo terensku inicijativu, ali su ipak prvi su ozbiljniju priliku imali Banjalučani. Međutim, neprecizan je u 30. minuti, sa oko 14 metara sa lijeve strane, bio Elvis Mehanović, čija je lopta završila pored gola.

Šest minuta kasnije najbolju priliku u prvom poluvremenu za Sarajevo imao je Ivan Jukić, također sa lijeve strane, ali je šutirao pored lijeve stative. Rezultat se nije mijenjao pa se i na odmor otišlo pri početnom rezultatu.

Borac je u 47. minuti postigao gol, ali je strijelac Stojan Vranješ bio u ofsajdu pa je pogodak poništen. Nakon slobodnog udarca sa desne strane za Sarajevo, kojeg je izveo Fanimo, Mehanović je nespretno glavom izbio loptu, koja je zamalo iznad prečke njegovog gola u korner.

Sarajevo je u 66. minuti imalo najbolju šansu na utakmici, ali je Jasmin Mešanović, koji je bio zaobišao i golmana Borca Nikolu Lakića, šutirao sa oko sedam metara iskosa sa desne strane. Loptu je, međutim, u padu na gol-crti zaustavio Đorđe Ćosić.

Borac je uzvratio u 72. minuti, ali prizeman šut sa oko 20 metara Aleksandra Vojnovića završio pored desne stative sarajevskog golmana Vladana Kovačevića. Matthias Fanimo u 78. minuti iz slobodnog udarca sa oko 25 metara šutirao je iznad prečke banjalučkog golmana Lakića. 

Borac je iznenada u 87. minuti dobio priliku da postigne gol, ali je neuspjela ofsajd-zamka nogometaša Sarajeva, nakon slobodnog udraca sa oko 25 metara, iznenadila i Đorđa Milojevića koji je bio sam na vrhu peterca te slabo šutirao loptu glavom pa je Kovačević imao lagan zadatak da je uhvati. 

Susret je okončan bez golova pa se, prema propozicijama, odmah pristupilo izvođenju penala, nakon kojih su slavili nogometaši Sarajeva.

Sigurni sa bijele tačke za Sarajevo su bili Hrvoje Miličević, Krste Velkoski i Zinedin Mustedanagić, dok u redovima Borca penal nisu realizirali David Čavić i Amar Tahrić te je Sarajevo došlo do ubjedljivih 3:0.

Prvi gol za Borac iz penala postigao je Dejan Uzelac te smanjio na 1:3, ali je nakon njega Haris Handžić pogodio za 4:1 čime je svom timu donio pehar Kupa BiH za sezonu 2020./2021.

Današnjem susretu, u društvu predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića, prisustvovao je i bh. selektor Ivaylo Petev.

Sarajevo je do finala eliminisalo lukavički Radnički (4:0), Krupu (4:1), Zrinjski (1:0) te Tuzla City (1:0 i 3:1), dok je Borac eliminisao Travnik (4:0), kakanjski Rudar (6:1), Široki Brijeg (2:0) i Klis (4:1 i 2:1).

Finalni susret Kupa BiH sudio je Irfan Peljto (Sarajevo).

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'