Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 19:45 |

Turković:Nije predloženo ukidanje viznog režima za SA, već privremena suspenzija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.

- Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana - kazala je.

Turković navodi da Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU. 

- Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati s prijedlogom te da do danas MVPBiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome - istakla je. 

Tvrdi da se Grubeša poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike.

- No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike. Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ-e drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma - istakla je Turković.

Naglašava da Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što su oni protiv nje, nego zato što nije adekvatno pripremljena. 

- Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati. Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati s interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo - kazala je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta