Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 20:46 |

Predstavnički dom odobrio Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije, koji predstavlja pravni okvir za transformisanje postojećeg oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija u ustanovama socijalne zaštite kojima je osnivač Federacija.

Posebno se to odnosi u segmentu usklađivanja njihove djelatnosti i načina rada s međunarodnim standardima u oblasti poštivanja ljudskih prava.

- Predviđena zakonska rješenja otklanjaju najveći dio uočenih problema u pogledu uspostavljanja i sprovođenja minimalnih standarda stručnog rada i ispunjavanja neophodnih infrastrukturnih preduslova od federalnih ustanova socijalne zaštite za kvalitetno pružanje usluga njihovim korisnicima - rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. 

Također, dodaje, da se značajno profesionaliziraju upravljačke, nadzorne i rukovodeće pozicije, poboljšava se stručni, upravni i inspekcijski nadzor, te se u odnosu na postojeći obezbjeđuje adekvatniji modalitet finansiranja njihove djelatnosti.

Dakle, zakonom se treba utvrditi osnovna djelatnost pet federalnih ustanova socijalne zaštite, kategorije korisnika koje, u skladu sa svojom osnovnom djelatnošću, mogu imati na smještaju, te njihova sjedišta. To su: “Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Bakovići”, “Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Drin”, “Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Ljubuški”, “Ustanova za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje - Pazarić” i “Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje - Sarajevo”.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo