Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Sanela Klarić: Zastupnici SDA i HDZ nisu dali podršku da se spriječe zloupotrebe sredstvima za poticaje u poljoprivredi

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je u skraćenoj proceduri odbio izmjenu Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koju su u ime Naše stranke podnijeli Sanela Klarić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i Vibor Handžić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Ovaj prijedlog su oborili zastupnici SDA i HDZ-a, čija je Vlada dala pozitivno mišljenje na prijedlog, a čije smo sve sugestije u potpunosti prihvatili. Oni žele da produže period usvajanja te prijedlog izmjene šalju u redovnu proceduru. Naša namjera je bila da ovom izmjenom omogućimo da se nalaz inspekcije provodi odmah nakon što se utvrdi da je neki aplikant zloupotrebljavao sredstva dobijena kao poljoprivredni poticaj, kao i to da se odmah traži i povrat dobijenih sredstava te da ta osoba u naredne tri godine ne može više tražiti poticaj od Vlade. Dosad je čest slučaj bio da se nalaz inspekcije ne provodi te očito da zastupnici SDA i HDZ to i dalje podržavaju. Radi se o sljedećoj praksi: Dobitnici poticaja kojima je tražen povrat sredstava pokrenu sudski postupak protiv te odluke i onda se čeka da se ti sporovi, koji traju i po pet godina, završe kako bi se nalaz inspekcije ispoštovao. U međuvremenu, dok spor traje, oni nastavljaju aplicirati za poticaje i dobijati sredstva. Našom izmjenom to bi bilo onemogućeno. HDZ-u i SDA očigledno to nije u interesu jer se radi o njima podobnim dobitnicima poticaja”, objasnila je Klarić.

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

VIDEO

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.