Bosna i Hercegovina     | 27.05.2021. 13:37 |

Dom naroda PSBiH imenovao članove UO Javnog radiotelevizijskog servisa BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici imenovao članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine i to Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentine Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda ostalih.

Predstavnički dom državnog parlamenta također ih je, na posljednjoj sjednici, imenovao za članove Upravnog odbora BHRT-a.

Dom naroda nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi zakon o kinematografiji Bosne i Hercegovine.

Bećirović je, obrazlažući inicijativu, kazao da njegov prijedlog podrazumijeva da BiH napokon dobije zakon o kinematografiji, istaknuvši da je to jako važno za BiH i da bi usvajanjem ovakvog prijedloga poslali više nego pozitivnu poruku iz PSBiH.

Naveo je da bi ovim zakonom trebalo regulirati oblike podrške domaćim filmskim organizacijama, festivalima i manifestacijama, te da treba odrediti prioritete u finansiranju filmske produkcije i druge stimulativne mjere proizvodnje, distribuiranja i javnog prikazivanja djela bh. kinematografije.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2020. godini, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2020. godinu, kao i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2020.

Usvojen je i  Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2020. godinu, Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2020. godinu, dok je Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu upućen Kolegiju na usalgalašavnje jer nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz Republike Srpske.

Delegati su dali saglasnost i za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora. 

Na početku današnje sjednice, delegat Denis Bećirović je predložio da se u dnevni red uvrsti i "razmatranje informacije Vijeća ministara BiH o pokušaju Republike Srbije i bh. entiteta RS da na antidejtonski i protuustavan i nezakonit  način ugroze vlasništvo države BiH i pravne interese nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate države BiH".

Naveo je da su potezi susjedne Republike Srbije i više nego i opasni i nedopustivi kada je riječ o izgradnji hidroelektrana na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju, ocjenjujući da je to najgrublje narušavanje suvereniteta države BiH, međunarodnog prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i domaćeg prava.    

Nakon pauze, koju je zatražio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić (SDA) radi konsultacija o tom prijedlogu, Sarajlić je kazao da tačka dnevnog reda ne može biti razmatranje informacije, jer je danas nemaju.

- Kao Klub zahtijevamo da za narednu sjednicu dobijemo cjelovitu informaciju od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Pravobranilaštva o tome da li su projekti javnih preduzeća iz susjedne Republike Srbije na teritoriji BiH u skladu s međunarodnim i domaćim pravom ili predstavljaju jedinstveni vid infrastrukturne aneksije - naveo je Sarajlić, nakon čega se Dom nije ni izjašnjavao o Bećirovićevom prijedlogu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana