Ekonomija     | 27.05.2021. 14:31 |

Osiguran transfer općinama za kapitalne investicije iz budžeta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Narednog dana od dana objavljivanja, u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu.

Stupanje na snagu navedenog zakona omogućio je Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici, a ranije i Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

Izmjene su predložene iz razloga što finansijska likvidnost budžeta osigurava transfer općinama za kapitalne investicije i bez sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Tako će se izmjenom osigurati da se raspoloživa sredstva u budžetu FBiH za 2021., utvrđena na razdjelu 'Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine' u iznosu od 10.000.000 KM, 'Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine' u iznosu od 20.000.000 KM blagovremeno i na efikasan način, a temeljem Odluka Vlade FBiH o utvrđivanju kriterija i raspodjele sredstava općinama i gradovima dodijele istima, bez obzira na izostanak aranžmana sa MMF-om, a s obzirom da se ne radi o značajno velikim sredstvima, takva izdvajanja sredstava neće ugroziti likvidnost proračuna niti će ga destabilizirati - izjavila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo