Bosna i Hercegovina     | 27.05.2021. 14:39 |

Podrška Vlade BPK Općini Foča u FBiH neće izostati ni u narednom periodu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27.maja (FENA) - Općina Foča u FBiH i u narednom periodu može računati na podršku Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  u raznim segmentima, kako s finansijskog tako i drugih aspekata – istaknuto je na prvom zvaničnom sastanku premijerke Aida Obuća  i ministara u Vladi BPK Goražde sa novoizabranim načelnikom ove lokalne zajednice Mujom Sofradžijom i njegovim saradnicima. Izražena je nada da će dobra međusobna saradnja rezultirati stvaranjem boljeg ambijenta za život u ovom dijelu kantona, za što je ključno otvaranje novih radnih mjesta.

Finansijski neodrživa, opterećena značajnim dugovanjima, Općina Foča u FBiH bez podrške viših nivoa vlasti ne može kreirati bolji ambijent za život stanovnika ove lokalne zajednice - svjesni su njeni predstavnici kao i zvaničnici kantonalne vlade. Oni su danas nastojali trasirati put buduće zajedničke saradnje, kroz rješavanje prioritetnih potreba Općine Foča u FBiH...           

„Ovo je naš prvi sastanak i nadam se dobroj saradnji između kantona i naše lokalne zajednice. Očekujemo konkretnu pomoć u razvoju i privlačenju investicija kao i pomoć našem budžetu jer sama općina je neodrživa, imamo dugovanja oko 550.000 KM i nadam se da će premijerka pomoći i da ćemo uz jednu dobru saradnju riješiti dosta tih problema“ – kazao je načelnik Općine Mujo Sofradžija.

Dodao je da se podrška Vlade BPK očekuje i u stvaranju ambijenta za investicije, kojih u ovom dijelu BPK-a nedostaje

„Stalno ponavljam da Ustikolina treba određene invetsicije i da bi čitava lokalna zajednica malo oživjela potrebna su radna mjesta, jer bez njih nema ni napretka. U tom smislu, kao jedna od mogućnosti pokrenuto je pitanje stavljanja u funkciju neperspektivne vojne imovine na području ove općine kako bi se ona stavila na raspolaganje potencijalnim investitorima“ - pojasnio je Sofradžija.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća danas je naglasila da je podrška Vlade BPK ovoj lokalnoj zajednici neupitna, te da je kanton spreman finansijski, u okviru mogućnosti, podržati i realizaciju projekata u Općini Foča u Ustikolini.

„Mi ćemo reagirati prema ovoj lokalnoj zajednici u skladu s našim propisima i u skladu sa zakonom. Ne možemo rješiti sva ova dugovanja promptno u iznosu o kojem se govori. Mi ćemo davati podršku kroz grant sredstva a takođe ćemo tražiti da se odrđenim finansijskim injekcijama s federalnog nivoa pomogne ovoj neodrživoj lokalnoj zajednici, da bi se sanirao određeni dio duga“ – istakla je Obuća.

Dodala je da podrška Vlade BPK neće izostati ni i u smislu privlačenja investicija.

„Svjesni smo da od priče nemamo ništa i da moramo konkretno raditi i dovesti investitore kako na područje Grada Goražda tako i druge dvije lokalne zajednice i da je to ustvari rješenje svih ovih finansijskih problema, jer nove investicije za sobom povlače i bolje uslove života kako građana ove tako i svih ostalih u BPK. Traži se lokacija kako bi bila privlačna za nove investitore i tu im također treba podrška kako Kantona tako i federalnog nivoa. Oni sa lokalnog nivoa su uputili inicijativu i za stavljanje u funkciju neperspektivne vojne imovine. To pitanje bit će formalizirano i konkretiztirano prema višim nivoima bvlasti i ja očekujem spremnost i razumjevanje onih koji o tome odlučuju - kazala je Obuća.  

Vlada BPK spremna je podržati sve infrastrukturne projekti koje načelnik i OV Foča u FBiH ocijene prioritetnim za stanovnike u ovom dijelu kantona - rečeno je danas te dogovoren i zajednički nastup prema višim nivoima vlasti od kojih se takođe očekuje podrška.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana