Svijet     | 27.05.2021. 16:33 |

U napadu sumnjivih miliitanata na istoku Konga ubijene 22 osobe

FENA Internet

BENI, 27. maja (FENA) - Sumnjivi militanti ubili su najmanje 22 civila noževima i mačetama u sinoćnjem napadu na sela u blizini grada Benija na istoku Demokratske Republike Kongo, saopćio je lokalni zvaničnik u srijedu.

Prije nešto više od samo tri sedmice vojska je proglasila vanredno stanje u Sjevernom Kivuu i Ituriju, dvije pokrajine koje se graniče s Ugandom, u pokušaju da suzbije krvoproliće.

Četveromjesečna beba pronađena je živa na leđima jedne od žrtava, jedno od sedmero djece iz iste porodice za koju se vjeruje da su postali siročad u posljednjem valu nasilja koje je zahvatilo brojna sela četrdesetak kilometra istočno od Benija.

- Dali su mi bebu da je podojim jer je plakala – izjavila je sestra ubijene žene Kavira Mwisha, držeći bebu uz grudi.

- Pozivam vladu da okonča ovaj rat - kazala je.

Jean-Paul Katembo, čelnik Bulongo komune, izjavio je da potvrđeni broj ubijenih iznosi 22 osobe. Vjeruje se da je još nekoliko mještana oteto, kazao je on, okrivljujući Savezničke demokratske snage (ADF), ugandsku miliciju aktivnu na istoku Konga od 1990-ih.

U selu Bulongo, lokve krvi prekrivale su blatnjavu ulicu, koja je također bila prekrivena razbacanim cipelama, lancima s ključevima i drugim ličnim stvarima izgubljenim tokom napada.

Na drugom mjestu, grupa mještana kopala je grobove kako bi sahranila žrtve dok su ostali seljani stajali i pjevali su pjesme žalosti.

Više od 1.200 civila ubijeno je na teritoriji Beni od novembra 2019. sudeći po Sigurnosnom nadzoru Kivua, kada je vojska pokrenula operaciju u cilju okončanja pobune ADF.

Ofanziva je iskorijenila ADF iz njenih baza i ona se podijelila u manje grupe, ali je oružana grupa odgovorna za jačanje osvetničkih napada na civile.

Uganda je 17. maja objavila kako je pristala da dijeli obavještajne podatke i koordinira operacije protiv pobunjenika, ali da neće razmještati vojnike u Kongu, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!