Svijet     | 27.05.2021. 17:25 |

Sinagoga, džamija i crkva pod istim krovom u Berlinu

FENA Internet

BERLIN, 27. maja (FENA) - Grupa muslimana, Jevreja i hrišćana okupila se u četvrtak kako bi položili kamen temeljac za centar koji bi imao mjesta za molitve svake od tri religije, u znaku međuvjerskog dijaloga u njemačkoj prijestonici.

Nakon višednevnih protesta u Berlinu zbog sukoba između Izraelaca i Palestinaca, i u vrijeme kada političari upozoravaju na rastući antisemitizam u Njemačkoj, „Kuća Jednog“ ponudila je svjetlo nade u dijalog, tvrde njeni osnivači.

- Bitno je da se o dramatičnim svjetskim sukobima može raspravljati u njemačkoj prijestonici i da ljudi imaju pozornicu na kojoj će naglasiti probleme u svojim zemljama i izraziti svoja mišljenja - izjavio je gradonačelnik Berlina Michael Mueller na ceremoniji.         

- Mržnja i nasilje, antisemitizam i islamofobija, rasizam i podsticanje na njega nemaju, međutim, mjesta u našem društvu - dodao je.

Građevina s visokim kvadratnim tornjem, sadržavat će posebne prostorije za vjerske službe i zajednički prostor za sastanke.

Čelnici njemačkog Centralnog jevrejskog vijeća i Centralnog muslimanskog vijeća pozdravili su projekt i razmjenu vjerskih iskustava koju on omogućuje.

Građevinski radovi, koji su započeli nakon deset godina planiranja trajat će četiri godine i koštat će 47,3 miliona eura. Njemačka vlada doprinijela je s 20 miliona eura, grad Berlin s 10 miliona eura i ostatak će biti od ostalih donatora, uključujuči i donacije iz inostranstva.

Centar će biti izgrađen na lokaciji crkve iz 13. stoljeća koju je uništila komunistička vlada Istočne Njemačke u 1960-im.

- Projekat „kuća Jednoga“ šalje bitan signal u ovo vrijeme - izjavio je Heinrich Bedford-Strohm, čelnik Protestantske crkve u Njemačkoj, za medijsku kuću RND.         

- Antisemitizam i islamofobija jačaju. Oni, međutim, navode ljude u pogrešnom smjeru, podgrijavaju mržnju i potencijalno vode do nasilja - kazao je on, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo