Stranačke aktivnosti     | 28.05.2021. 12:20 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Priopćenje za javnost

Predsjedništvo Hrvatske stranke BiH na sjednici održanoj 27.5.2021. godine u Žepču, povodom inicijative jednog broja političkih stranaka radi zajedničkog nastupa na predstojećim Općim izborima na prostoru Republike Srpske, kao i započetih razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Hrvatske stranke BiH načelno podržava inicijativu i spremna je za sudjelovanje na predstojećim izborima na području Republike Srpske kao dio udruženih političkih stranaka kojima je nesporan politički cilj održanje cjelovitosti BiH kao države ravnopravnih/konstitutivnih naroda i ostalih kao jednakopravnih građana i uključivanje takve BiH u euro-atlantske asocijacije.

Kada je riječ o izmjenama izbornih pravila HS BiH smatra kao bi ona morala prije svega podrazumijevati primjenu svih tehnoloških i drugih mogućnosti kako bi se onemogućile izborne prijevare i krađe. Jednako tako podrazumijeva i dosljednu provedbu svih odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda koje su donesene na Izborni zakon BiH.

HS BiH drži kako stranke sa hrvatskom odrednicom ne bi smjele prihvatiti nikakve promjene glede položaja i nadležnosti domova naroda u političkom sustavu BiH, kao što je to učinjeno u tzv. „travanjsko/aprilskom paketu“, a koji je prihvaćen od strane HDZ BiH, i koji nije, na sreću, realiziran, kao ni bilo kakve promjene koje bi onemogućile legitimno predstavljanje u tim domovima.

HS BiH osobito napominje kako se u domovima naroda mora osigurati ne samo legitimno nego i prostorno ravnomjerna zastupljenost Hrvata, imajući u vidu podatke o apsolutnim brojkama o popisu stanovništva, a ne procentualnu zastupljenost u pojedinim kantonima, te jednako tako uvažavajući sve njihove političke preferencije. U svezi s tim HS BiH posebno ističe kako prema popisu stanovništva u sjevernom (bosansko-posavskom) dijelu BiH živi podjednak broj Hrvata kao u njezinim južnom (hercegovačkom) dijelu, te da bi svako preferiranje jednog, značilo diskriminaciju drugog dijela hrvatskog naroda u BiH.

HS BiH također napominje kako hrvatske stranke nikako ne smiju prihvatiti inicijativu za povećanje izbornog praga (na 5%), jer bi to zbog naše brojnosti značilo i drastično smanjenje broja zastupnika iz reda hrvatskoga naroda u drugim parlamentarnim brojevima.

Ured za informiranje

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana