Ekonomija     | 28.05.2021. 12:59 |

Ideja Sarajeva kao edukacijskog centra prezentirana američkim kongresmenima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Predsjednik Uprave BBI bankeAmer Bukvić  prezentirao je danas u Sarajevu na sastanku sa američkim kongresmenima, republikancima Robertu Aderholtu iz Alabame i Johnu Moolenaaru iz Michigana, ideju da Sarajevo postane regionalni edukacijski hub za studente iz cijelog svijeta.

Sarajevo Business Forum (SBF) je inicijator ideje o novoj strategiji razvoja po ugledu na svjetske metropole, a jedan od ciljeva je da Sarajevo postane međunarodni edukacijski centar. Zato je potrebno, kako su istakli, da se u Sarajevo dovede jedan od prestižnih univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

  - Dogovorili smo skoro formiranje zajedničkog tima koji bi radio na prezentiranju projekta najboljim univerzitetima iz SAD. Ako uspijemo dovesti u Sarajevo studente svih etničkih grupa iz država regiona, kao i međunarodne studente širom svijeta, Sarajevo ćemo postaviti na globalnu obrazovnu mapu i ostvarili bismo viziju Sarajeva kao regionalnog centra obrazovanja. Taj projekat bi promovirao BiH u ekonomiju zasnovanu na znanju, što će pomoći i da se univerzitetski eksperti i naučnici koji sada rade vani a porijeklom su iz BiH, ponovo vrate kao predavači kod nas - izjavio je nakon sastanka Bukvić.

Kako je navedeno u nedavno objavljenom prijedlogu ekspertnog tima Sarajevo Business Foruma, SAD su svjetski edukacijski hub s najboljim univerzitetima i milionima stranih studenata. To je unosan ekonomski model jer mnogi od tih studenata ne samo da plaćaju ogromne školarine svake godine nego i mnogo više od toga, troše na život tokom studija. U.S. Department of Commerce izračunao je da su međunarodni studenti doprinijeli GDP-u SAD-a sa 45 milijardi dolara u 2018. godini.

Prema ovom prijedlogu SBF tima, ukoliko bi u Sarajevo uspjeli privući 10 do 20 hiljada stranih studenata, to bi preporodilo ne samo ekonomiju grada nego bi imalo dugoročne efekte na promjenu mindseta i veću otvorenost naših ljudi za saradnju s drugim kulturama i religijama, što bi olakšalo i ekonomski razvoj, ali i EU integracije, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu