Svijet     | 28.05.2021. 12:54 |

Grčka spremna da koristi putne certifikate za COVID-19 prije pokretanja u EU

FENA Internet

ATINA, 28. maja (FENA) - Grčka je spremna da koristi putne certifikate za COVID-19 prije njihovog pokretanja širom EU 1. jula kako bi privukla strane posjetioce i spasila svoj turistički sektor od drugog izgubljenog ljeta zbog koronavirusa.

Grčka je jedna od prvih zagovornica certifikata koji bi ublažio putna ograničenja unutar EU i pomogao bi ekonomiji zemlje u njenoj borbi od recesije i jačanju prihoda od turizma.

Evropsko vijeće i parlament prošle su sedmice postigli sporazum o digitalnom zelenom certifikatu koji se izdaje nakon vakcinacije, omogućujući široko ukidanje ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Očekuje se da Evropski parlament usvoji zakon u sedmici od 7. juna, a više od deset zemalja, među kojima su Francuska i Španija, pristale su da testiraju sistem prije njegovog pokretanja 1. jula.

Certifikat bi pokazivao da li je osoba primila vakcinu, ima li negativni test ili je stekla imunitet nakon oporavka od COVID-19.

- To je veoma, veoma jednostavno. To uključuje sve informacije koje su potrebne državi članici da primi posjetioca bez uvođenja dodatnih restrikcija - izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis na prezentaciji propusnice u petak.         

- Grčka je spremna da pokrene taj certifikat prije 1. jula - kazao je on, pozivajući zemlje članice EU da osiguraju da se pridržavaju roka i da omoguće putovanja tokom ljeta.

Besplatni cerifikat imat će formu QR koda na smartphoneu ili papiru, omogućujući vlastima da ustanove status posjetioca na osnovu podataka izdatih u njegovoj matičnoj zemlji članici EU.

Grčka, koja se oslanja na turizam koji osigurava petinu prihoda njene ekonomije, zabilježila je samo sedam miliona turista i četiri milijarde eura prihoda od turizma u 2020., daleko manje od rekordnih 33 miliona turističkih posjeta i 18 milijardi eura prihoda u 2019.  

Ona očekuje da će broj turističkih posjeta u ovoj godini iznositi polovinu cifre zabilježene u 2019., prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!