Svijet     | 28.05.2021. 13:28 |

Assad pobjedio na izborima u Siriji s 95 posto osvojenih glasova

FENA Internet

DAMASK,  28. maja (FENA) - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad osvojio je četvrti mandat s 95,1 posto dobijenih glasova na izborima koji će produžiti njegovu vladavinu nad zemljom razorenom ratom, i za koje njegovi protivnici i Zapad tvrde da su obilježeni prevarama.

Assadova vlada tvrdi da izbori pokazuju da Sirija funkcionira normalno uprkos deceniju dugom sukobu u kome su ubijene stotine hiljada ljudi i raseljeno je 11 miliona - oko polovine predratnog stanovništva - iz njihovih domova.

Predsjednik parlamenta Hammouda Sabbagh objavio je izborne rezultate na konferenciji za novinare rekavši da je odziv glasača iznosio 78 posto i da je na izborima učestvovalo više od 14 miliona Sirijaca.

Izbori su održani uprkos mirovnom procesu pod vodstvom UN-a koji poziva na glasanje pod međunarodnim nadzorom koje bi otvorilo put za novi ustav i političko rješenje.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Britanije i Sjedinjenih Država izrazili su sumnju u regularnost izbora. Turska, Assadov neprijatelj, također je saopćila da su izbori nelegitimni.

Pobjeda omogućuje Assadu (55) još sedam godina na vlasti i produžava vladavinu njegove porodice na skoro šest decenija. Njegov otac, Hafez al-Assad, vladao je Sirijom 30 godina do smrti 2000. godine, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta