Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 13:48 |

Jačanje institucija radi pomoći žrtvama rodno zasnovanog nasilja (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. maja (FENA) -  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Agencija za ravnopravnost spolova BiH  danas su potpisali Sporazum o saradnji s ciljem provedbe projekta kojim je osigurana 71.000 KM za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad kako bi se pomoglo žrtvama rodno zasnovanog nasilja. 

- Ovom prilikom, centrima za socijalni rad uručena je IT oprema u vrijednosti  48.000 KM. Konkretno 40 centara i opštinskih službi služit će se navedenom opremom  - izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Naglasio je da se kroz projekt žele ojačati institucije u oblasti socijalne zaštite u cilju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

- Ministarstvo će sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH objaviti pozive kantonalnim ministarstvima za socijalnu politiku, centrima za socijalni rad i udruženjima socijalnih radnika u FBiH da dostave svoje projekte, koji će se odnositi na oblast stručne obuke zaposlenih u centrima za socijalni rad u cilju sprečavanja žrtava i počinioca nasilja - rekao je Drljača.

Također, kaže da će se kroz projekt pružiti psihosocijalna podrška žrtvama nasilja, zatim stručni rad sa počiniteljima nasilja, kao i ekonomsko osnaživanje osoba koje su bile predmet nasilja.

Projekt je počeo 1. juna 2017., a završava  31.decembra 2021. godine. Provodi ga Agencija za ravnopravnost spolova,  a finansijski podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

- Ovo je zadnja godina provedbe projekta. Do kraja godine planiramo da pored saradnje sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, u cilju daljnjeg jačanja centara za socijalni rad uradimo još nekoliko bitnih stvari. To je, prvenstveno, otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja i seksualnog nasilja u tri zdravstvene ustanove, koji će osigurati hitnu medicinsku pomoć žrtvama silovanja, ali i osiguranje dokaza za eventualno procesuiranje počinilaca ovih djela - istakla je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Kao drugu važnu stvar navela je uspostavljanje tijela koje bi pratilo i analiziralo slučajeve ubistava žena samo zato što su žene - Femicide Watch za BiH. Ovakva tijela su uspostavljena na inicijativu UN-a u većini zemalja Evrope.

Trenutno se radi na analizi slučajeva femicida u posljednje tri godine.

Direktorica USAID-a za BiH Nency Eslick izrazila je podršku naporima Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku i Agenciji za ravnopravnost spolova, koji će osigurati pomoć centrima za socijalnu zaštitu u svih deset kantona u vidu donacije IT opreme.

- Centri za socijalnu zaštitu su prilična sigurna utočišta za žene i djecu kao žrtve rodno zasnovanog nasilja - ukazala je Eslick.  

Aktivnosti projekta provode se u koordinaciji sa Gender centrom Federacije BiH

Direktorica centra Ana Vuković nada se da će donacija IT opreme omogućiti bolji i produktivniji rad u centrima. Na ovaj način će, kako kaže, biti osiguran daljni razvoj elektronskog načina prikupljanja podataka jer su centri za socijalni rad zaduženi za praćenje svih zaštitinih mjera koje se izriču prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, što uključuje vođenje evidencije.

- Podsjećam da je već dugo godina na snazi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Također, u pripremi je Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2021.-2027. godina,  iz čega je vidljiv kontinuitet radu u domenu nasilja u porodici - poručila je Vuković.   

Pogledajte https://fena.ba/video/5952

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1I-cbPjw-Bie4b4gu4hrK81FJAWYp1hgA?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom