Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 14:04 |

Huskić: Stavovi Hrvatske indikator manjka interesa za BiH i region unutar EU

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Politički analitičar Adnan Huskić smatra kako stavovi Hrvatske o budućnosti Bosne i Hercegovine, ne obavezuju BiH, ali da na određen način svjedoče o manjku interesa za BiH unutar Evropske unije (EU).

Komentarajući novinarski upit u vezi s izjavom predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića (u emisiji Budnica) u kojoj, između ostalog, navodi kako je BiH zbog Hrvata jedan od ključnih prioriteta hrvatskih vlasti, te spominje “treći entitet” i upozorava na “unitarizaciju” u BiH…, Huskić ističe kako ovakvi stavovi ne obavezuju BiH, ali da predstavljaju određeni indikator.

- Hrvatska je sebi dala za pravo, ili načinila svojom ustavnom obavezom da brine o Hrvatima u BiH, s tim da naravno njihova ustavna obaveza za BiH ne proizvodi bilo kakve obaveze. Hrvatska, evidentno, zadnjih nekoliko godina s ovom vladom koja je vodi, sa izrazito naglašenim desnim stavovima, ima jedan specifičan odnos prema BiH, koji se dijelom može posmatrati kao izostanak bilo kakve suvisle vanjske politike unutar EU - precizira Huskić.   

Istovremeno, podsjeća kako je Hrvatska, nakon ulaska u EU i NATO, izgubila dva strateška cilja vanjske politike, koji su dugo vremena definirali njihovo ponašanje “prema vani”.

- U tom smislu se vratila na difoltne postavke i stavove iz ranijih godina, koji opet ništa ne znače za BiH. Oni si bitni za razumjeti koliki manjak interesa za BiH postoji unutar EU, kada Hrvatska uspjeva kontinuirano, da naglašavanjem određenog stanovišta s kojim se niti Vijeće EU, niti Komisija, barem prema zvaničnim dokumentima, i svemu onome što mi znamo da je zvanična pozicija, ne mogu složiti. Međutim oni i dalje insistiraju na ovim pitanjima - pojašnjava Huskić

Mišljenja je kako ova vrsta insistiranja nije, niti može promijeniti ono što je zvanični stav EU.

- Međutim, to je dobra ilustracija toga gdje smo mi u smislu vanjsko-političkih, ili kakvih god hoćete prioriteta, jer mi spadamo u zemlje koje su dio paketa proširenja, tako da u tom smislu više vidim i nalazim indikator određenog problema - manjka interesa za ovu regiju, koji se onda manifestira i kroz ovakav odnos Hrvatske - kazao je Huskić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana