Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 14:42 |

Epidemiološka situacija u Brčkom povoljna, relaksirane mjere

FENA Saopćenje

BRČKO, 28. svibnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić izjavio je u petak nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje da je epidemiološka situacija u Brčkom povoljna te iznio nove naredbe Stožera koje idu u smjeru relaksacije mjera.

"Na bolničkom liječenju na covid odjelima nalazi se 18 osoba. Broj pregledanih u trijažnoj i covid ambulanti u roku od 24 sata je manji od 50 osoba. Broj zaraženih danas u Brčkom je pet. Cijepljeno je 3.958 sugrađana u skladu s Planom cijepljenja, što od ukupno prijavljenih 10.000 osoba iznosi 39 posto, dok je broj ponovno cijepljenih 1.085", rekao je gradonačelnik Kadrić na konferenciji za novinare.

On je istaknuo da je u skladu sa svim navedenim podacima Stožera za zaštitu i spašavanje donio naredbu kojom se ukida zabrana kretanja na području Brčko distrikta BiH (policijski sat).

"Produžuje se rad ugostiteljskim objektima do 23 sata, kao što je inače definirano zakonom. Dozvoljavaju se i organizirana okupljanja s glazbom uživo, di-džejevima i slično uz poštovanje naredbe Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta o epidemiološkim preporukama za sprečavanje zarazne bolesti covid-19 tijekom okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru", naveo je Kadrić.

Dodao je kako se dozvoljavaju rekreativne aktivnosti kada se obavljaju u zatvorenom prostoru do 23 sata te prisustvo gledatelja na tribinama prilikom održavanja sportskih susreta na otvorenom na području Distrikta, uz poštivanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 m među posjetiteljima, odnosno jedna osoba na 2,5 m2, a da je i dalje na snazi naredba o obveznom nošenju zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima.

Važna je i informacija, istaknuo je gradonačelnik Kadrić, da je donesena naredba da se ponovo stave u funkciju sve područne ambulante Javne zdravstvene ustanove kako bi građani imali lakši pristup zdravstvenim ustanovama i mogućnost za liječenje.

On je kazao da su, obzirom na relaksaciju mjera, zaduženi Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima.

Gradonačelnik je prilikom obraćanja medijima naveo da je Distrikt uspio potpisati ugovor o direktnoj nabavi 20.000 cjepiva, a da je rok za isporuku 60 dana.

"Brčko distrikt BiH neće imati problema u perspektivi sa snabdijevanjem cjepiva i mogućnošću provođenja plana cijepljenja. Cijenimo da će nam sve što uložimo u proces imunizacije stanovništva umanjiti potrebe za angažiranje financijskih sredstava za liječenje", zaključio je gradonačelnik Kadrić.

Najavio je kako će brčanski Stožer za zaštitu i spašavanje i dalje pratiti epidemiološku situaciju te da će, ukoliko bude pogoršanja, reagirati i posezati za nepopularnim, ali nužnim mjerama.

"Ovom prilikom apeliram na sve građane Distrikta da pokažu maksimalnu odgovornost prema sebi i drugima kako se ne bismo doveli u poziciju da moramo ponovo pooštravati mjere. Najbolji lijek za sve nas je da budemo savjesni i odgovorni da zadržimo ovakvo stanje“, poručio je brčanski gradonačelnik. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu