Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 17:29 |

Osam povratničkih obitelji u Stocu dobilo građevinski materijal za kuće (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

STOLAC, 28. svibnja (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i osam povratničkih obitelji u općinu Stolac potpisali su u petak ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata.

Korisnici pomoći odabrani su putem javnog poziva kojeg Ministarstvo implementira na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine u povratničkim sredinama, a paketi građevinskog materijala dodjeljuju se na osnovu broja članova u domaćinstvima.

- Jedan dio projekata realizirali smo prošle godine, a drugi dio ove, i danas osam korisnika potpisuje ugovore u vezi s rekonstrukcijom individualnih stambenih objekata - kazao je ministar Ramić.

Po njegovim riječima, još uvijek su velike potrebe za izgradnjom stambenih jedinica, a zainteresiranost za povratkom nikad nije prestala.

- Nastojimo kroz stambeni minimum i kroz podršku u održivom povratku dati podršku i olakšati život - naglasio je federalni ministar. 

Ibro Selimić, povratnik u mjesto Pješevica kod Stoca, jedan od potpisnika ugovora, kazao je kako će napokon dobiti bolje uvijete stanovanja.

- Ovo za mene znači mnogo jer je kuća bez krova, pod pločom. Dosad smo kisnuli jer je sa svih strana prokišnjavalo, a sad ću dobiti krov nad glavom - rekao je Selimić.

Enida Ovčina, također povratnica u Stolac, ocijenila je kako joj je ova  potpora došla u pravo vrijeme.

- Nedavno mi je muž umro, imam dvoje djece, tako da mi je ova potpora došla u pravo vrijeme. Svoju stambenu jedinicu ćemo rekonstruirati uz pomoć Ministarstva i time završiti jedno od životnih pitanja. Svoj život nastavljamo živjeti u Stocu - istaknula je Enida.

 Ministar Ramić i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Stolac potpisali su također ugovor za potrebe Medžlisa i izgradnju infrastrukture.

Predsjednik Medžlisa Orhan Tikveš zahvalio se ministru Ramiću na podršci ističući važnost izgradnje vakufskih objekata koji su u sastavnom dijelu Čaršijske džamije i drugih pratećih vakufskih objekata u općini Stolac. 

Vrijednost svih potpisanih ugovora iznosi oko 180.000 maraka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5958

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12-waeiFNMr2XLZUWICNypdcVsfqOVwUk?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo