Svijet     | 28.05.2021. 16:48 |

Njemačka traži od Rusije da poništi zabranu rada tri nevladine organizacije

FENA Internet

BERLIN, 28. maja (FENA) - Njemačka je u petak pozvala Rusiju da poništi odluku o zabrani tri njemačke nevladine organizacije koje je označila kao "nepoželjne" entitete.

 - Potpuno je neshvatljivo zabraniti im rad - izjavio je portparol kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, tokom redovne vladine konferencije za novinare, zahtijevajući ukidanje "te nepravedne mjere".         

Novinska agencija TASS imenovala je u srijedu tri organizacije koje je zabranio ured ruskog državnog tužioca kao Forum Russischsprachiger Europäer, Zentrum für die Liberale Moderne i Deutsch-Russischer Austausch.

Odnosi između Njemačke i Rusije zategnuti su zbog trovanja i hapšenja Putinovog kritičara Alekseja Navalnog, podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine i ubistva bivšeg čečenskog pobunjenika u Berlinu.

Merkel, koja će odstupiti s dužnosti kancelarke nakon izbora u septembru, kritikovana je zbog blagosti prema Rusiji, posebno odbijanjem obustave skoro dovršenog projekta cjevovoda za dovođenje ruskog plina u Njemačku.

Forum Russischsprachiger Europäer osnovali su  ruski govornici u Njemačkoj koji optužuju Putina za podrivanje demokratije i osnovnih sloboda u Rusiji. Zentrum für die Liberale Moderne analitička  je grupa  koju su 2017. godine osnovala dva političara Zelenih radi promicanja demokratije, pojedinačnih sloboda i kozmopolitizma.

Njemačka ekološka stranka Zeleni, koji koja u anketama javnosti stoji veoma blizu konzervativcima Merkel četiri mjeseca prije općih izbora, obećala je ukinuti plinovod Sjeverni tok 2, kome se protive evropske zemlje poput Poljske, koje tvrde da to povećava ovisnost Evrope o ruskom plinu.

 Osnovan 1992. godine, Deutsch-Russischer Austausch (DRA), koji radi na jačanju međukulturnog dijaloga i ljudskih prava u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini i drugim evropskim zemljama, saopćio je da je odluka o zabrani u Rusiji "apsurdna", prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta