Bosna i Hercegovina     | 29.05.2021. 11:12 |

Izabrano rukovodstvo Odbora manifestacije Odbrana BiH 'Igman 2021'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Za predsjednika Organizacionog odbora manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine "Igman - 2021“, čiji je inicijalni sastanak održan juče, izabran je pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, koji ujedno obnaša i funkciju v.d. ministra, a za potpredsjednike direktor JU Fond Memorijala KS Hazim Bahtanović, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te predsjednik Udruženja generala Armije Republike BiH Rizvo Pleh.

Pozicija generalnog sekretara manifestacije i ove godine povjerena je Hamdiji Hasanoviću iz JU Fond Memorijala KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na sastanku je donesena odluka o pokretanju manifestacije, ali kao što je to bio slučaj i prošle godine, cijeli sadržaj će biti u skladu s propozicijama i epidemiološkim mjerama, kako onim koje su na snazi trenutno, tako i onima koje mogu nastupiti eventualnim novim odlukama odgovarajućih instanci.

-Slogan pod kojim će se i ovogodišnje izdanje ovog, svojevrsnog festivala patriotizma održati glasit će 'Ostani kući i posvjedoči'. Kultura sjećanja mora biti, i jeste trajna kategorija kojom ćemo nastaviti sa baštinjenjem prošlosti, sa posebnim akcentom na period agresije na Republiku BiH, ali javno zdravlje, i prije svega odgovornost prema sebi i drugima, predstavljaju matricu čijim okvirima ćemo prilagoditi sadržaje i ove godine. Ono što smatramo posebno bitnim jeste činjenica da smo uspostavili preliminarne kontakte i s drugim gradovima u BiH gdje također planiramo održati određene segmente manifestacije, a sve u cilju izlaska manifestacije iz lokalnog konteksta sarajevske regije - kazao je predsjednik pododbora za marketing i informisanje Irfan Gazdić.

Kako je najavljeno, prvi put će obilježavanje prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, poznatijeg kao Tunel spasa, ove godine biti integrisano u programske sadržaje, s obzirom da je prepoznat kontekst ovog, historijski gledano, jednog od najznačajnijih objekata za odbranu Sarajeva i BiH, kao neodvojiv od narativa same manifestacije.

-Pored toga, plan je da od ove godine pokušamo involvirati proslavljene i dokazane kulturne radnike naše društvene zajednice kako bismo skupa, našim htjenjem i podrškom, a njihovim znanjem, osjećajem i smislom za estetiku, kreirali koherentnu i snažnu platformu kojom ćemo, što je moguće kvalitetnije, graditi kulturu sjećanja na časni period odbrane BiH od agresije. Jedan od prvih koji nam se bespogovorno stavio na dispoziciju, a kao posebno bitno podcrtavam da je to učinio pro bono, dakle bez potraživanja ikakve naknade, je i filmski i pozorišni redatelj Dino Mustafić – rekao je potpredsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'