Kultura     | 29.05.2021. 10:48 |

Preminula književnica i dramaturginja Ljubica Ostojić

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29.  maja (FENA) – Književnica, dramaturginja, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti Ljubica Ostojić preminula je u jutarnjim satima u 76. godini - potvrđeno je Feni u Drištvu pisaca BiH.

Predsjednik Društva pisaca u Bosni i Hercegovini Hadžem Hajdarević, govoreći o Ljubici Ostojić, istakao je da je ona bila jedna od najvažnijih spisateljica u Bosni i Hercegovini.

Ističe također da ga s Ljubicom Ostojić posebno veže činjenica da su i vrijeme opsade proveli zajedno u Sarajevu.

- Ljubica Ostojić bila je osoba širokih vidika, kolegijalna. Bila je jedna od najboljih ljudi u najboljem smislu. Ona je inicirala saradnju i povezivala književnike, okupljala ljude i nije nikad nikome bila zavidna - kazao je između ostalog Hajdarević

Ljubica Cica Ostojić rođena je 20. marta 1945. godine u Beogradu, a od konca iste godine sa porodicom živi u Sarajevu.

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama "Odjek" i "Književna revija" te listovima "Oslobođenje" i "Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

Član je Društva pisaca BiH bila od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo