Kultura     | 29.05.2021. 16:54 |

Duraković: Ljubica Ostojić je sve podređivala književnosti i pozorištu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ljubica je sve podređivala književnosti i pozorištu. Nisu joj se previše davale svakodnevne, obične stvari, pojave i ljudi, ali ih je ona pretvarala u pjesmu, priču, dramu, knjigu ili pjesmu za djecu. Bila je pjesnikinja u svojoj srži, tako je i živjela, bez ostatka -kazala je književnica Ferida Duraković povodom smrti književnice i dramaturginje Ljubice Ostojić.

Predsjednik PEN centra BiH književnik Asmir Kujović istakao da je Ljubica Ostojić bila jedna od najvažnijih pjesnikinja svoje generacije i dramaturginja koja je svojim radom obilježila našu teatarsku scenu u proteklih nekoliko decenija.

-I kao predavač na Akademiji scenskih umjetnosti presudno je uticala na formiranje mlađih generacija domaćih dramskih pisaca i teatrologa. Svi je pamtimo kao izuzetnu, plemenitu osobu i dragu prijateljicu. To je svakako veliki gubitak za bosanskohercegovačku kulturu - podvukao je Kujović.

 

Ljubica Cica Ostojić preminula je danas u Sarajevu.

Bila je članica Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je brojnih književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije