Svijet     | 30.05.2021. 17:53 |

Ashkenazi i Haniyeh u posjeti Egiptu: Razgovori o ‘trajnom prekidu vatre’

FENA Internet

KAIRO, 30. maja (FENA) - Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi doputovao je u nedjelju u Kairo kako bi sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem razgovarao o uspostavljanju 'trajnog prekida vatre' između Izraela i Hamasa, grupe koja upravlja okupiranim Pojasom Gaze.

Ashkenazi je tvitao na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku da je njegovo putovanje u Kairo 'prva službena posjeta izraelskog ministarstva vanjskih poslova u posljednjih 13 godina'.

Prema njegovoj objavi na Twitteru, posjeta je odgovor na poziv koji mu je uputio Skoukry.

- Razgovarat ćemo o uspostavljanju trajnog prekida vatre s Hamasom, o mehanizmu pružanja humanitarne pomoći i obnovi Gaze u čemu će ključnu ulogu imati međunarodna zajednica - dodao je.

Također je napisao da je njegova vlada 'u potpunosti posvećena' repatrijaciji izraelskih zatvorenika koje je držao Hamas. 

Egipat je početkom ovog mjeseca imao ključnu ulogu u posredovanju u primirju između Izraelaca i Hamasa, čime je završeno 11-dnevno bombardiranje.

U posljednjoj izraleskoj ofanzivi na Gazu - koja je pod opsadom od 2007. godine - ubijeno je 253 Palestinaca, među kojima je 66 djece.

U napadima je uništeno 1.800 stambenih jedinica, dok je djelimično uništeno najmanje još 14.300, usljed čega je desetine hiljada Palestinaca bilo prisiljeno da se skloni u škole koje vode Ujedinjene nacije.

Bombama su pogođene 74 zgrade, uključujući lokalne općine, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo informacija Gaze.

Visoki egipatski sigurnosni dužnosnici u nedjelju su potvrdili agenciji AFP da će Hamasov lider Ismail Haniyeh također prisustvovati razgovorima u Kairu, no nisu otkrili više detalja.

Istovremeno, egipatski šef obavještajne službe Abbas Kamel planira s grupom visokorangiranih obavještajaca posjetu Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama, dodali su dužnosnici, javlja Aljazeera. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom