Kultura     | 31.05.2021. 13:54 |

Sijerčić: Muzička tema iz 'Pink Pantera' odredila je moj životni put

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Student druge godine Muzičke akademije u Sarajevu, odsjek duvački instrumenti i harmonika, smjer saksofon u klasi profesora Leva Pupisa, Mirza Sijerčić najbolji je student akademije u Sarajevu i ujedno dobitnik nagrade "Cvjetko Rihtman" za 2020. godinu.

- Čast mi je i zadovoljstvo primiti nagradu za najboljeg studenta muzičkih akademija. Od samog početka muzičkog obrazovanja volio sam svoje zanimanje, te sam vrijedno radio i trudio se da budem među najboljima. Moji rezultati su me doveli do ove nagrade, koja me motiviše da nastavim raditi na sebi i svom daljem obrazovanju - rekao je Sijerčić, saopćeno je iz Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS).

Kako se navodi u saopćenju, ljubav mladog umjetnika prema muzici traje još od ranog djetinjstva, a muzička tema iz "Pink Pantera" odredila je instrument koji će da svira.

- Od malena sam volio slušati muziku, razne žanrove. Od cijelog instrumentarija najviše me je privlačio zvuk saksofona koji svira ikoničnu temu "Pink Pantera". Tamni džezerski zvuk Henrija Mancinija je u meni probudio želju za sviranjem tog instrumenta. Kako sam prolazio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, također se rodila ljubav i za klasičnim zvukom saksofona, te i do danas ta ljubav za dva različita zvuka traje - rekao je Mirza Sijerčić.

AMUS je 2021. godinu proglasio za godinu klasične (umjetničke) muzike. Prema mišljenju Mirze Sijerčića, to je odlična prilika da se klasična muzika približi domaćoj publici i da postane zastupljenija u javnom prostoru, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta