Bosna i Hercegovina     | 31.05.2021. 13:41 |

U Općini Foča u FBiH očekuju izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 31. maja (FENA) - U Općini Foča u FBiH očekuju da će Vlada FBiH ispoštovati zaključak Odbora za ekonomsku i finansijsku stabilnost Federalnog parlamenta te izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda uskoro uputiti po hitnoj proceduri i da će biti uvrštene izmjene kojima se posebno nerazvijene lokalne zajednice bolje pozicioniraju u raspodjeli sredstava od indirektnih poreza.

Iz te općine naglašavaju da bi realizacija incijative o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda značajno doprinijela samoodrživosti i dvije nerazvijene općine u sastavu BPK-a, Foča i Pale u FBiH.  

- Prema trenutno važećem zakonu i kriterijima prema kojima se vrši raspodjela prihoda od indirektnih poreza, Općini Foča u FBiH pripada 0,111 posto od ukupnih prihoda koji pripadaju svim općinama i to je  na godišnjem nivou negdje oko 230.000 KM. Ono što smo mi inicijativom tražili je da se zakonom utvrdi minimalni zagarantovani iznos od 0,5 posto koji će dobijati sve općine, bez obzira na kriterije – pojašnjava šef Odsjeka za budžet i trezor Općine Foča FBiH Amela Kunovac.

Podsjeća da je inicijativu za izmjene Zakona o PDV-u još 2018. godine prema Savezu općina i gradova, Vladi FBiH i Federalnom parlamentu uputio tadašnji načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac, a prošle godine i Općinsko vijeće. Pridružila joj se i Općina Pale u FBiH kojoj bi ovakva raspodjela sredstava takođe bila od ključnog značaja.

- Prije otprilike mjesec Odbor za ekonomsku i finansijsku stabilnost Federalnog parlamenta dao je podršku ovoj inicijativi. Odbor je uputio zaključak Vladi FBiH kojom podržavaju inicijativu i Općine Foča i Pale u FBiH kojim traže od Vlade FBiH da po hitnoj proceduri upute izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Ovo bi trajno riješilo samoodrživost naše općine ali i Općine Pale u FBiH – naglasila je Kunovac.

I u BPK Goražde ističu da bi izmjenama Zakona o PDV-u na način kako je to predloženo, konačno bio riješen problem sa kojim su nerazvijene lokalne zajednice suočene od osnivanja. 

- Trenutni Zakon o raspodjeli javnih prihoda je davno donešen i kriterije po kojima se određuje koliko će koji nivo vlasti dobiti  sredstva potrebno je zaniviti. Inicijativa je išla da se nerazvijene lokalne zajednice, gdje spadaju Foča i Pale u FBiH, tretiraju sa određenim iznosom odnosno procentom, i ukoliko se to usvoji onda bi nestali finansijski problemi za osnovne ustavne nadležnosti koje su neophodne da se finansiraju svakog mjeseca, a nadogradnja treba da dođe od strane kantona i viših nivoa vlasti – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo