Kultura     | 31.05.2021. 17:21 |

Bh. film "Testament jednom vremenu" na filmskom festivalu "See a Paris"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) – Dokumentarni film "Testament jednom vremenu" o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine uvršten je u program 11. izdanja filmskog festivala "See a Paris" u Parizu.

Priča o razmišljanjima i iskustvima ratnih veterana iz tri vojske iz BiH 25 godina po završetku rata našao se u konkurenciji sa još dva filma iz BiH, kao i radovima iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Southeast European Film Festival SEEFF-Paris-Berlin-Washington 2021. promoviše neophodnost kulture u životima ljudi, a uslijed pandemije i drugu godinu zaredom odvijat će se online.

Ipak, organizatori festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuirane promocije filmske kulture jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

- Čast nam je i zadovoljstvo što je naš film uvršten u selekciju jednog međunarodnog festivala koji se prikazuje u Parizu. Ovaj festival tretira filmove jugoistočne Evrope i izuzetno nam je drago što imamo priliku da predstavimo ovako važnu temu publici u cijeloj Evropi - poručio je jedan od autora filma "Testament jednom vremenu" o veteranima Udruženja "Pravi požar" Zoran Ćatić.

Jedanaesto izdanje festivala "See a Paris" održava se od 2. do 7. juna 2021. godine, a cilj mu je da poveže filmske profesionalce, ideje, kulturu i publiku te promoviše aktuelne filmove iz regiona Jugoistočne Evrope.

Obuhvata sekcije dokumentarni, kratki, animirani i feature filmovi iz 15 zemalja regiona.

Organizuju ga International University Europa Prima – Skopje i njegova podružnica EFA Produkcija, zajedno s partnerima Humboldt University - Berlin, Inalco – Pariz i SEE Association – Pariz.

Festival "See a Paris" doprinosi prevladavanju razlika i ožiljaka prošlosti ponudom nove, evropske perspektive kulturnoj integraciji.

Također služi i kao platforma za promociju mladih filmskih profesionalaca, pružajući im priliku da prošire svoju publiku i tržište.

Kako je saopćeno, film "Testament jednom vremenu" donosi svjedočenja veterana okupljenih u Udruženje "Pravi požar" iz Dervente, koje vodi Spasoje Kulaga.

Veterani uz pomoć stručnih saradnika-psihologa već godinama rade i s mladim ljudima i drugim kategorijama društva dijeleći svoja iskustva i stavove o besmislu rata i svih sukoba.

Nekada na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno u misiji života - misiji gradnje mira u BiH. Ovi ljudi otvoreno govore o svojim iskustvima iz prošlosti, okidačima koji su im promijenili živote i ponosno ističu svoju današnju ulogu mirovnjaka koji ruše predrasude.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo