Servisne informacije     | 01.06.2021. 09:19 |

Saopćenje za javnost SDA Zenica

FENA Saopćenje

Gradsko vijeće Zenica održat će danas vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, i to Informacijom o stanju dijela gradskih saobraćajnica sa prijedlogom mjera sanacije i rekonstrukcije.
 
Klub vijećnika Stranke demokratske akcije Zenica ponovo će tražiti da se na nastavku redovne sjednice razmatra Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu, u kojem je Ured za reviziju Federacije BiH ukazao na niz nepravilnosti u raspolaganju javnim budžetskim novcem u izbornoj 2018. godini od strane Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.
 
Prema ovom izvještaju, u postupcima izvršenih javnih nabavki učinjene su zloupotrebe tako što su s odabranim ponuđačima zaključivani ugovori na iznose koji su bili znatno veći od planirane procijenjene vrijednosti radova, ali i važeće procjene tržišne vrijednosti.
 
Sa tri zeničke firme Kasumovićeva administracija zaključila je 11 ugovora ukupne vrijednosti 2.138.470,00 KM, što je 1.008.367,00 KM ili 89,22 posto više u odnosu na procijenjenu vrijednost radova. Javnost mora znati da je Kasumovićeva administracija kod većine ugovora radove plaćala najmanje dvostruko više od procijenjene vrijednosti, a u jednom slučaju vrijednost radova uvećana je za nevjerovatnih 1.457,79 %.
 
Jasno je da je ugovorni organ premašio dopušteno uvećanje vrijednosti do 20 %, čime je grubo prekršen zakon, a time i osnovni princip u poslovanju a to je princip dobrog domaćina. Očigledno je da je na ovaj način učinjen niz zloupotreba iz Krivičnog zakona BiH, a za neke od zloupotreba propisana je kazna zatvora u rasponu od tri mjeseca do pet godina.
 
Stranka demokratske akcije Zenica podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Zenica krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinjen višemilionski kriminal, a i dalje insistira da se s nezakonitostima na koje je ukazao Ured za reviziju FBiH upoznaju gradski vijećnici i javnost.
 
Transparentno i domaćinsko raspolaganje javnim novcem od interesa je za cjelokupnu zajednicu, pa s toga očekujemo da klubovi drugih političkih stranaka, pa i partija koje su na izlaznim vratima iz Kasumovićeve većine, podrže zahtjev da se ovaj izvještaj uvrsti na dnevni red.
 

Press SDA ZENICA

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana