Bosna i Hercegovina     | 01.06.2021. 12:27 |

Komemoracija za Ljubicu Ostojić u HNK Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. lipnja (FENA) - Komemoracija u povodu smrti književnice i dramaturginje Ljubice Ostojić, koja je u subotu preminula u Sarajevu u 77. godini, bit će upriličena u četvrtak, 3. lipnja, s početkom u 11 sati u HNK Mostar.

Komemoraciju zajedno organiziraju HNK Mostar i Mostarski teatar mladih.

U svojoj dugoj i plodnoj spisateljskoj karijeri Ostojić je objavila brojne knjige za djecu i mlade, zbirke pjesama i priča te dramske tekstove od kojih je većina praizvedena na bosanskohercegovačkim pozornicama. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za komparativnu književnost-teatrologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Uz poeziju, najdublji trag je ostavila u sarajevskom i mostarskom teatru. Radila je kao dramaturginja Pozorišta mladih, a jedna je od stalnih suradnica Mostarskog teatra mladih. Od 1994. do 2016. godine bila je redovita profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Praktična dramaturgija, gdje je uspješno sudjelovala u dramskom odgoju generacija mladih dramaturga i dramskih pisaca.

Njezina poezija, kritika i radio drame prevedene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenački, poljski, češki, slovački, grčki i francuski jezik.

Od 1974. godine, članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot" (2000.).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom