Svijet     | 01.06.2021. 12:31 |

Rivlin odbacio Netanyahuov pokušaj produženja vladavine

FENA Internet

JERUSALEM, 1. juna (FENA) - Stranka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak je osporila legalitet pokušaja njegovog desničarskog suparnika da oformi novu vladu, ali je pokušaj u posljednji čas produženja njegovog čelništva odbacio predsjednik države Reuven Rivlin.

Naftali Bennett, bivši Netanyahuov ministar odbrane, objavio je u nedjelju da će stvoriti predloženo savezništvo s centrističkim opozicionim čelnikom Yairom Lapidom, služeći kao prvi od njih dvojice na premijerskoj poziciji u okviru sporazuma o rotiranju funkcije čelnika vlade.

Oni imaju rok do srijede u ponoć da predstave konačni sporazum Rivlinu, koj je uručio Lapidu zadatak formiranja nove vlade, jer Netanyahu to nije učinio nakon tijesnih izbora održanih 23. marta.

U pismu pravnim savjetnicima predsjedništva i parlamenta, Netanyahuova konzervativna stranka Likud saopćila je da Lapid nije bio ovlašten da preda premijersku poziciju Bennettu.

Rivilnov ured saopćio je, međutim, u odgovoru na to da nema zakonskog temelja u tvrdnjama Likuda jer bi Lapid položio zakletvu kao "alternativni premijer“ i drugi put bi služio kao premijer u okviru sistema rotacije.

Ured je prihvatio Likudovu argumentaciju da Lapid prvo mora predstaviti predsjedniku pune detalje nove vlade, a ne samo objaviti da je postigao koalicijski sporazum.

Dioba vlasti Lapida i Bennetta mogla bi uključivati i ostale desničarske političare, kao i liberalne i stranke lijevog centra. Također bi mogla dobiti parlamentarnu podršku stranaka koje privlače glasove izraelske arapske manjine.

To je nagnalo Netranyahua da optuži Bennetta za ugrožavanje Izraela, koji se suočava s unutrašnjim jevrejsko-arapskim sporenjem oko prošlomjesečnog sukoba u Gazi, krhkog mirovnog procesa s Palestincima i odnosom prema Iranu.

Netanyahu (71), dominantna je politička ličnost svoje generacije. On je prvi put izabran za premijera u 1996. i vratio se na vlast u 2009., držeći vodeću poziciju duže od decenije.

On se, međutim, također suočava sa suđenjem zbog korupcije, podmićivanja i kršenja povjerenja - optužbama koje negira, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta